En självmordsbombare dödade sig själv och ett 50-tal andra under morgonbönen i en moské i Mubi i östra Nigeria. Foto: TT

Minst 50 döda i självmordsdåd i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

En självmordsbombare har dödat minst 50 personer i nordöstra Nigeria, enligt nigeriansk polis. – Hittills har minst 50 dött i en attack mot en moské, säger polisens talesman Othman Abubakar.

Dådet utfördes under morgonbönen. Moskén ligger i Mubi i delstaten Adamawa nära gränsen till Kamerun, cirka 20 mil från delstatshuvudstaden Yola.

– Flera har skadats. Vi har inget antal nu eftersom de förts till flera olika sjukhus för vård, säger Othman Abubakar.

Gärningsmannen uppges ha varit en tonåring.

– Han gick in i moskén med andra besökare inför morgonbönen.

”Misstänker ingen särskild”

Ingen har tagit på sig dådet ännu, men såväl platsen som tillvägagångssättet talar för att den terrorstämplade islamistiska rörelsen Boko Haram ligger bakom det.

– Vi känner alla till trenden. Vi misstänker ingen särskild men vi vet vilka som ligger bakom sådana attacker, säger Othman Abubakar.

Boko Haram, som vill skapa en islamisk stat i regionen, kontrollerade delar av Adamawa under 2014, men pressades därifrån av nigeriansk militär året därpå. Minst 20.000 människor har dödats i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger sedan terrorrörelsen inledde sina attacker för åtta år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.