Maskerade och beväpnade kurder kastar tillbaka en tårgasgranat mot polisen under kravaller i Istanbul. Foto: TT

Många döda i turkisk offensiv mot kurder

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 100 militanta kurder har dödats av turkisk militär i strider längs gränsen till Irak och Syrien. Undantagstillstånd har rått i området i nästan en vecka.

Turkiska militärstyrkor intensifierade på söndagen en operation i landets sydöstra del för sjätte dagen i rad. Under offensiven har 110 militanta kurder dödats, enligt säkerhetskällor.

Protester utbröt i Istanbul och i Diyarbakir med hundratals deltagare som demonstrerade mot militäroffensiven.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu sa i ett uttalande på söndagen att militären ska ”driva ut” de som strider för PKK över hela området, det skriver al-Jazira.

Striderna pågick främst i Cizre och Silopi, städer nära Iraks och Syriens gränser, där undantagstillstånd rått i nästan en vecka. Även i Nusaybin och Dargecit i gränsprovinsen Mardin och den historiska stadsdelen Sur i Diyarbakir har hårda strider rasat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.