126 personer ska ha fritagits och att tre attentatsmän dödat när al-Qaida slog till mot ett hotell i Burkina Faso. Foto: TT

Många döda när al-Qaida attackerade hotell

Uppdaterad
Publicerad

Gisslandramat på lyxhotellet i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou är över, uppger landets inrikesminister.

Han uppger att 126 personer ska ha fritagits och att fyra terrorister dödats.

Minst 27 människor dog och över 30 skadades i attacken mot ett hotell och en restaurang i Burkina Faso. Landets president Kabore säger i ett uttalande att hotellattacken var ”feg och avskyvärd”.

126 personer skadades också i dådet, och en minister ska finnas bland de evakuerade. Enligt en säkerhetskälla riggade islamisterna lyxhotellet med sprängmedel, något som försvårade för säkerhetsstyrkorna.

– De minerade de trappor och hissar som leder till de övre våningarna, säger en person ur den burkinska säkerhetsstyrkan till nyhetsbyrån Reuters.

Hotellattacken är den andra på kort tid i regionen som utförts av extremiströrelsen al-Qaida.

– Det här har karaktären av ett dåd som ska skapa osäkerhet i regionen som helhet, säger Jesper Bjarnesen, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Angreppet i huvudstaden Ouagadougou inleddes med att en eller två bilbomber detonerades. Därefter stormade flera jihadister en restaurang och lyxhotellet Splendid, där över hundra personer togs som gisslan.

Samtidigt kidnappades ett australiskt par i norra delen av landet. Men det är oklart om bortförandet kan kopplas till angreppet i huvudstaden.

25 svenskar i staden

Jihadistorganisationen al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig dåden, enligt organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Enligt Veronica Nordlund vid utrikesdepartementets (UD) presstjänst befinner sig omkring 25 svenskar i Ouagadougou.

– Vi har inga uppgifter om att svenskar fanns på hotellet och vår ambassad kommer arbeta med ärendet under dagen, säger hon till TT.

Svenskar uppmanas sedan tidigare att vara medvetna om de hot och risker som finns i landet, enligt Veronica Nordlund.

Dådet förvånar inte

Burkina Faso höll nyligen presidentval, det första efter en kupp förra året. Den störtade presidenten Blaise Compaoré hade styrt landet i 27 år.

– Det råder fortfarande politisk instabilitet. Så jag tror att tidpunkten för attacken kan vara betydelsefull, säger Cynthia Ohayon, analytiker på International Crisis Group, till brittiska BBC News från Ouagadougou.

– Landet har långa gränser till Mali och Niger, och vi vet att det finns väpnade grupper i gränstrakterna. Så det här var nog något vi kunde förmoda att det skulle inträffa, säger hon.

Den franska presidenten Francois Hollande fördömer i hårda ordlag attacken och lovar i ett uttalande sitt fulla stöd till presidenten Roch Marc Christian Kabore. Hollande säger också att Frankrike ger stöd till Burkina Fasos säkerhetsstyrkor.

Ytterligare al-Qaida-attack

En liknande attack skedde i Malis huvudstad Bamako den 20 november, då dödades 21 personer. Senare framkom det att även den attacken regisserats av en terrorgrupp allierad med al-Qaida.

Attacken mot hotell Splendid

Två bilbomber exploderade enligt vittnen utanför hotellet klockan 19.30 lokal tid (20.30 svensk tid).

Innan angriparna tog sig in i byggnaderna attackerade de Kafé Cappuccino nära hotellet. Enligt Burkina Fasos kommunikationsminister hittades tio döda i kaféet.

Det finns också uppgifter om att ytterligare minst 20 människor har dödats och minst 15 har skottskadats. Flera personer, oklart hur många, hålls som gisslan inne på hotellet.

I morse meddelade Burkina Fasos regering att 63 personer ur gisslan fritagits.

al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har tagit på sig attacken. Gruppen låg bakom angreppet och gisslantagandet på ett lyxhotell i Mali i höstas. Då dödades 22 människor, bland dem två gärningsmän.

Källor: AFP, Reuters, BBC News

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.