Flera personer har slagits ihjäl efter att falska rykten om kidnappade barn har spridits via meddelandetjänsten WhatsApp. Foto: Andy Wong / AP Photo

Två misshandlade till döds i Indien efter rykten om kidnappningar av barn på Whatsapp

Uppdaterad
Publicerad

Rykten om kidnappade barn har skördat minst nio dödsoffer i Indien och indisk polis har gripit över 16 personer. De falska meddelanden har spridits via Whatsapp.

Två män dödades nyligen av en stor folkmassa efter att de hade stannat för att fråga efter vägen i delstaten Assam i nordöstra Indien. Byborna trodde att främlingarna var kidnappare och slog ihjäl dem. Offren har identifierats som ingenjören Nilotpal Das och artisten Abijeet Nath, båda från Guwahati, den största staden i Assam.

Händelsen har lett till stora protester i Guwahati. Tusentals människor har tagit till gatorna i en massiv protest med krav om att de skyldiga häktas och straffas.

Ytterligare sju personer har dödats den senaste månaden, alla efter det att falska rykten om kidnappningar av barn spridits via meddelandetjänsten Whatsapp, skriver BBC.

Främlingar attackeras

På flera håll har lokalinvånare attackerat personer som ser obekanta ut eller de som inte kan prata det lokala språket.

Polisen menar att det är svårt få fram sanningen när sociala medier svämmas över av falska historier.

Omklippt video från Pakistan

En video som har spridits sägs visa hur ett barn förs bort, men videon är varken äkta eller från Indien.

Orginalfilmen är en film om barnsäkerhet från Pakistan och för att förhindra ytterligare attacker mot främlingar sprids nu även orginalet på sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer