Eric Solitair inspekterar de bildelar som tillverkas på fabriken. Foto: SVT

Här är arbetslösheten långt över EU:s snitt: ”Många familjer lever i kaos”

Regionen Creuse i centrala Frankrike är hårt drabbad av ekonomisk nedgång och man har sett industri efter industri lägga ner och arbetslösheten är långt över EU:s snitt. SVT Nyheter har besökt en av fabrikerna i regionen.

– Många familjer lever i kaos i dag säger Eric Solitair och bjuder in oss på en snabb kopp kaffe samtidigt som han ropar uppmaningar till sönerna om att skynda sig att komma iväg till skolan.

Det är en vanlig dag i dag. Men kanske bara några dagar till för runt hörnet väntar ett besked om fabriken där han och hans 283 kollegor jobbar ska läggas ner. Och även om Eric befarar det värsta så kämpar han och kollegorna in i det sista.

– Det skulle förstöra för så många familjer här, säger Erik när vi skyndar till bilen för att följa med till GMS fabrik ett par kilometer bort.

GUIDE: Så stora är politiska skillnaderna mellan Le Pen och Macron

Foto: SVT

Fackliga protester

Regionen Creuse i Limousine i centrala Frankrike är hårt drabbad och man har sett industri efter industri lägga ner och arbetslösheten är långt över EU:s snitt.

Vid fabriksgrindarna har kollegorna i fackklubben tänt eldar och de firar av raketer när vi kommer som traditionen påbjuder vid fackliga protester i Frankrike.

LÄS MER: Det här får Frankrikes president göra – och inte göra

I dag ska fabriksledningen guida regionpresidenten på arbetsplatsen. Kanske kan ha ett besked som kan ge hopp. Men förväntningar är låga säger Yannick Augras som är det loka CGT-fackets representant.

Litar inte på någon

Han röstade på vänsterkandidaten Melenchon i den första omgången och tänker förmodligen rösta blankt denna gång.

– Le Pen är inget för mig jag tillhör kommunitetfacket. Macron är socialist man vet inte vad de har i huvudet. Det är vare sig den ena eller den andra för mig.

GMS tillverkar framförallt bildelar och en gång i tiden har fabriken sysselsatt 600 i dag har efterfrågan minskat och jobben flyttat utomlandslands.

Foto: SVT

”30 år av vanstyre”

Företagets nuvarande VD Renaud Le Youdec tror att den nya presidenten oavsett vem det blir får det tufft.  

– Det kommer att krävas tålighet för att genomgå de förändringar som landet behöver. Att försöka ändra 25–30 år av vanstyre. Det handlar förstås mycket om att ändra den franska mentaliteten, avslutar han.

Frankrike har en avundsvärd levnadsstandard säger organisationen OECD och det är inte bara fransmännen som gillar maten, vinerna landskapet och vad storstaden Paris har att erbjuda.

LÄS MER: Macron i överläge efter het debatt

Hit strömmar turister från hela världen men trots det är tillväxten låg. Tre miljoner människor är arbetslösa, det är drygt 10 procent av befolkningen. Motsvande siffra i grannlandet Tyskland är 4,3 procent.

För Eric och kollegorna på fabriken spelar det mindre roll vem som vinner på söndag att rädda jobben är viktigast:

– Vi måste vara optimister. Om inte för oss själva, så för våra familjer och för våra barn och för Creuse och regionen Limousin. Det måste gå att leva någon annan stans än i de franska storstäderna i detta fantastiska land lägger han till och skrattar högt innan han ansluter vid fabriksgrindarna till kollegorna i facket som väntar på regionpresidentens besök. På fredag kommer beskedet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet