En skadad person hämtas med helikopter. Över 500 personer deltar i räddningsaktionen på vulkanen Ontake. Foto: TT

30 befaras döda på japansk vulkan

Uppdaterad
Publicerad

Över 30 vandrare befaras ha dött och 40 skadats i den japanska vulkanen Ontakes plötsliga och dramatiska utbrott.

De livlösa vandrarna hittades nära toppen av det tre kilometer höga berget.

Sent på söndagen visade vulkanutbrottet inga tecken på att avta och nivåerna av giftig gas steg vid toppen. De fyra första dödsfallen bekräftades, enligt tv-kanalen NHK, sedan läkare kunnat undersöka de första av de 30 kroppar som hittats.

I Japan bekräftar man inte dödsfall förrän en formell undersökning av kroppen har gjorts, i stället används ofta termer som hjärtstillestånd.

Drivor av aska

Det var på lördagen som vulkanen Ontake, som är ett populärt mål för fotvandrare och klättrare, utan förvarning började spy ut aska, sten och rök. Flera hundra människor, bland dem barn, fanns på berget och tvingades söka skydd där de kunde. Många lyckades ta sig ner, med sjalar över mun och näsa. Omkring 40 hittade till stugor nära toppen där de övernattade.

En film på Youtube visade hur aska och rök plötsligt kastades upp över det 3.067 meter höga berget, som på hösten är ett populärt mål för fotvandrare och klättrare.

– Plötsligt kom det så mycket aska att vi inte ens kunde öppna dörren, berättar Shuichi Mukai, som arbetar i en stuga strax nedanför bergstoppen.

Meteorologer säger att fler utbrott kan komma och varnar för att stora stenar kan falla inom en radie av fyra kilometer från kratern.

Benbrott

Närmare 550 poliser och soldater har satts in i räddningsinsatsen på berget, som ligger cirka 20 mil väster om huvudstaden Tokyo. Utöver de 30 som befarats ha dött sägs över 40 ha skadats, men uppgifterna går isär. Ett stort antal av de skadade har olika former av benbrott.

Inget tyder på att svenskar ska ha skadats, uppger UD för TT.

Mount Ontakes senaste stora utbrott var 1979. Ett mindre utbrott skedde 1991 och 2007 inträffade vulkaniska jordskalv vid berget. 1991 tog en annan japansk vulkan, Unzen, 43 liv.

Vulkanexpert: ”Ovanligt kort varsel”

Att vulkanutbrott inte upptäcks i förväg är ovanligt, enligt Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, med anledning av utbrottet i Ontake.

– Speciellt i välövervakade områden som Japan, säger han.

Det normala är att seismologiska instrument registrerar ett kommande utbrott i tid för att hinna evakuera människor.

– Jag är lite förvånad att inte den här vulkanen berättat vad den tänkt. Innan ett utbrott brukar det bli små jordskalv som man kan följa.

En orsak till att ett vulkanutbrott inte går att förutse kan enligt honom vara att magman ligger nära jordskorpan. Eftersom den då har kort väg ut blir förloppet snabbare.

– Japan har väldigt många seismiska stationer så det är förmodligen inte på grund av avsaknad av mätinstrument som utbrottet inte förutsågs, utan för att den har fått utbrottet så plötsligt, säger Reynir Bödvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.