Foto: TT

Många flyktingar säger nej

Publicerad

Många flyktingar i Grekland som berörs av EU:s program för omfördelning accepterar inte dess villkor. De vägrar att bosätta sig i fattigare EU-länder som Bulgarien och Rumänien, skriver Financial Times.

Grekiska tjänstemän säger till tidningen att av 1.324 personer som hittills fått sina ärenden behandlade i den tröga processen, har 191 dragit sig ur eller gått under jorden.

Av de 47 asylsökande som Bulgarien lovade att ta emot förra året var det bara fyra personer som flyttade dit. Av 67 asylsökande som skulle transporteras till Rumänien vägrade 32.

Inte ens Frankrike är acceptabelt för alla asylsökande. Enligt Fontini Rantsiou, tidigare FN-anställd och konsult i flyktingfrågor, är förklaringen att de inte vill hamna i ett land som ligger långt ifrån ett land där de har släktingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer