Människor samlade vid en minnestund för att sörja offren som plöjdes ner med en skåpbil på Yonge street. Foto: TT

Många kvinnor bland offren vid Torontodådet

Uppdaterad
Publicerad

Den stora mängden kvinnor som plöjdes ner med en skåpbil i Toronto kan vara en ledtråd till motivet bakom dådet. Det säger kanadensisk polis. ÄVen om motivet ännu är oklart bekräftar utredningsledaren Graham Gibson att den misstänkte gärningsmannen skrivit ett ”kryptiskt inlägg” om ”ofrivilligt celibat” bara minuter innan han körde ihjäl tio personer och skadade 13.

Den misstänkte gärningsmannen hyllar i ett Facebook-inlägg 22-årige Elliot Rodger som 2014 dödade sex personer och tog senare sitt eget liv.

Precis innan sina attacker hade Elliot Rodger i videoklipp som hade laddat upp på Youtube uttryckt frustration över sitt sexliv.

”Jag är 22 år och fortfarande oskuld... Ni tjejer har aldrig varit attraherade av mig. Jag vet inte varför ni tjejer inte är attraherade av mig, men jag kommer att straffa er alla för det... Jag är den perfekta killen och ni kastar er ändå på dessa vidriga män istället för mig, den ultimata gentlemannen.”

”Incel-upproret har redan börjat”

Den misstänkte gärningsmannen bakom dådet i Toronto kallar just Elliot Rodger för ”den ultimata gentlemannen” och skriver att ”Incel-upproret har redan börjat”. ”Incel” är en förkortning av ”involuntarily celibate”, på svenska ”ofrivilligt celibat”, som ofta använts på nätet kopplat till grupper av män som i många fall uttrycker hat och misstro mot kvinnor.

”Vi kommer att besegra alla er Chads och Stacys!” skriver den misstänkte gärningsmannen. Namnen Chad och Stacy används bland män som lever i ofrivilligt celibat för att beskriva män och kvinnor som anses ha mer sex.

Dådet under lunchrusningen i måndags i Toronto var utan tvekan en medveten handling, enligt myndigheterna. Det finns inga kända kopplingar till terrorgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.