Foto: TT

Många på flykt i dubbeloffensiv i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

96 döda i östra Ghouta på fredagen. 20 döda i Afrin natten före.

Drygt 50 000 människor har flytt stridigheterna i södra och norra Syrien de senaste dagarna, skriver BBC.

Ryska flygbombningar har dödat 96 personer i östra Ghouta på fredagen, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR, som bevakar kriget från Storbritannien.

Enligt SOHR har staden Kafr Batna träffats av napalmliknande brandbomber och enligt hjälporganisationer på plats har man behandlat brännskadade människor under dagen. 20 000 människor ska ha flytt regionen under offensiven.

Syrienkriget

Familjer flydde nattens bombningar

Samtidigt fortsätter Turkiets offensiv mot den kurdkontrollerade staden Afrin i nordvästra Syrien.

Under natten till fredagen dödades upp emot 20 civila människor i bombningarna.  Samtidigt har hundratals familjer tagit sin tillflykt under natten till närliggande byar som kontrolleras av styrkor lojala med den syriska regimen, uppger SOHR.

Turkisk militär och allierade syriska grupper försöker gå in i staden norrifrån, enligt YPG-talespersonen Brusk Hasakeh, som uppger att den kurdiska milisen kämpar för att slå tillbaka anfallet.

Turkiska flygblad: ”Ge upp”

Afrin har hållits belägrad sedan tidigare i veckan, som en del i Turkiets offensiv i norra Syrien för att driva ut YPG från området. Den syriska regimen har ställt sig på YPG:s sida i konflikten.

På fredagen har Turkiet släppt flygblad över Afrin och uppmanat den kurdiska militären att ge upp. Offensiven har pågått i sju veckor och 30 000 människor har flytt staden, rapporterar BBC.

Utrikesministrarna för Turkiet, Ryssland och Iran har mötts i Kazakstans huvudstad Astana på fredagen för att förbereda ett toppmöte om Syrienkrisen i Istanbul i april.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet