Räddningsinsats vid den kollapsade tågbron i Mexico City. Foto: Pedro Pardo/TT

Tågbro i Mexiko har rasat – flera döda

Uppdaterad
Publicerad

Minst 24 personer miste sina liv och närmare 80 personer skadades då en bro kollapsade och ett metrotåg föll ned över en bilväg i Mexikos huvudstad. Nu utlovar president Andrez Manuel Lopez Obrador en noggrann utredning av händelsen.

– Det mexikanska folket måste få veta hela sanningen, säger han.

Klockan var strax efter 22 lokal tid på måndagen då det upphöjda spåret kollapsade, och tåget rasade ned på den intensivt trafikerade gatan därunder, visar övervakningsbilder som mexikanska medier lagt ut på Twitter.

Olyckan inträffade mellan stationerna Olivos och Tezonco på metrosystemets linje 12, vars konstruktion har mottagit många klagomål och anklagats för oegentligheter, enligt AP.

Skandalomsusad tåglinje

Enligt SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler har linje 12 varit kantad av skandaler sedan den invigdes år 2012.

– Det har så länge jag kan minnas varit diskussioner kring underhåll och brister i tunnelbanesystemets infrastruktur, säger Tigran Feiler i Morgonstudion.

Det är en av Mexikos rikaste män, Carlos Slim, som ligger bakom bygget – vilket blev 50 procent dyrare än beräknat. Anklagelser om korruption har cirkulerat, enligt korrespondenten. Metronätet i Mexico City är Nordamerikas näst största och miljontals människor använder det varje dag.

Tigran Feiler menar att bland annat tågvagnar och spår skulle behöva bytas ut eller åtgärdas. Efter jordbävningen som skakade Mexiko 2017 blev det skador, bland annat på linje 12. Tigran Feiler berättar att folk som bor i området tidigare har larmat om sprickor i den balk som nu har kollapsat.

Kan få politiska konsekvenser

– Det är en olycka som förmodligen hade kunnat undvikas, säger Tigran Feiler som tror att olyckan kommer få politiska konsekvenser.

– Det är orimligt att ingen skulle ställas till svars och det är mycket möjligt att någon kommer tvingas avgå, säger han.

Korrespondenten berättar att mexikanska medier spritt bilder där Mexico Citys borgmästare Claudia Sheinbaum rusade till platsen där bilar som fastnat under ett trasigt tåg och dussintals personer som sökte igenom vraket syntes.

Enligt nyhetsbyrån EFE byggdes det nu kollapsade segmentet när Marcelo Ebrard var högste ansvarige politiker i Mexico City, åren 2006-2012. Ebrard är numera Mexikos utrikesminister, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.