Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokratarena vill nu försöka bilda regering med De gröna och FDP – hör SPD:s partiledare. Foto: CHRISTOF STACHE

Svåra utmaningar för Scholz: Ny regering kan dröja till jul

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa förhandlingar väntar för Socialdemokraternas Olaf Scholz efter den knappa valvinsten i Tyskland. Mycket ligger i händerna på ”kungamakarna” FDP och De Gröna som pekas som framtida koalitionspartier.

– Frågan är vem som kommer ge vika, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati.

Angela Merkels tid på tronen är över. Men det kan dröja flera månader innan hon officiellt lämnar posten som Tysklands förbundskansler.

Nu inleds nämligen ett komplicerat pussel för Socialdemokraternas Olaf Scholz som tog hem valvinsten med 1,6 procentenheter och blir först ut att försöka bilda en ny regering.

Scholz säger i ett uttalande på måndagen att han planerar att bilda en koalition med De Gröna och FDP.

– Tysklands väljare har gett oss ett klart och tydligt mandat. Det är de här tre partierna som bör bilda en ny regering, säger han enligt Reuters.

”Väldigt knepigt”

Det betyder inte att det kommer att bli lätt. De Gröna och Liberalerna FDP går in i förhandlingarna med diametralt olika krav på den nya kanslerkandidaten.

Miljöpartiet De Gröna kräver en avveckling av kolkraften till 2030. Olaf Scholz har gått till val på att avveckla den till 2038. FDP å sin sida vill se sänkta skatter.

– Det blir väldigt knepigt. De Gröna vill helst samregera med socialdemokraterna, FDP vill helst styra med CDU. Frågan är vem som kommer ge vika, säger SVT:s Europakorrespondent David Boati i Morgonstudion.

CDU vill också skapa koalition

Att CDU och SPD skulle gå ihop i en tvåpartikoalition, som vid förra valet, är inte särskilt troligt menar David Boati.

– Det är egentligen ingen som vill. Nu har det varit så ett tag och alla är trötta på det.

Även CDU:s ledare Armin Laschet har sagt att han vill försöka skapa en koalition med Liberalerna FDP och De Gröna. Enligt tyska Die Zeits källor kommer Laschet att hålla ett samtal med De Grönas ledare Annalena Baerbock idag, måndag.

– Vi är i en fas där vi försöker skapa en stabil regering för Tyskland, sa Laschet på en presskonfeners på måndagseftermiddagen.

FDP:s ledare Christian Lindner säger i ett uttalande på måndagen att han är beredd att förhandla med både Socialdemokraterna och de konservativa CDU, men först efter samtal med De Gröna.

Merkel kan sitta kvar till jul – eller längre

I senaste valet 2017 tog det 172 dagar, eller nästan ett halvår, för den dåvarande koalitionen att bilda regering. Mycket talar för att det kommer att dra ut på tiden även i år.

– Vi måste göra allt vi kan för att säkerställa att vi är klara till jul, sade Olaf Scholz (SPD) till ARD på söndagskvällen.

Under tiden sitter Angela Merkel kvar som förbundskansler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanslerkandidaten Olaf Scholz firar valsegern. Foto: AP

Med alla 299 valdistrikt räknade skiljer det 1,6 procentenheter mellan de två största partierna.

SPD: 25,7 %

CDU/CSU: 24,1 %

De Gröna: 14,8 %

FDP: 11,5 %

AFD: 10,3 %

Die Linke: 4,9 %

Övriga partier: 8,7 %

Källa: Tyska public servicebolaget ZDF:s preminiära valresultat 07.31

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer