Arbetare sorterar mango på en fruktmarknade i Hyderabad, Pakistan. Foto: Nadeem Khawar / EPA / TT

Mangokris för pakistanska odlare

Publicerad

Missväxt, minskad efterfrågan och logistikproblem slår hårt mot mango-industrin i Pakistan.

– Vi brukade skicka mangofrukter över hela världen. Nu kan vi inte skicka dem alls, säger mangoodlaren Javed Sial.

Det kallas för mango-bältet, området som sträcker sig mellan Punjab- och Sindh-provinsen i östra Pakistan. Den långa vintern och oberäkneliga regnoväder har nästan halverat årets mangoskörd. Dessutom har coronapandemin gjort det betydligt svårare att exportera frukten, med stängda gränser och färre flyg.

Frukten ruttnade

Då fraktplan står på marken är det speciellt exporten till USA och Europa som drabbas. Men även landburen transport påverkas. Dussintals lastbilar packade med mango fastnade på gränsen till Iran förra månaden, vilket gjorde att frukten ruttnade i den 40-gradiga värmen.

Pakistan producerade förra året 1,5 miljoner ton mango, och exporterade 115 000 ton, vilket gör dem till världens sjätte största mangoexportör.

”Fluktuerande priser”

Merparten av mangoexporten går till mellanöstern, dit transporterna till havs fungerar bra. Men människorna där går inte i samma utsträckning som förut till affärerna, och unnar sig inte lyxen av mango. Dessutom har den stora andelen konsumenter som består av pakistanska gästarbetare åkt tillbaka till hemlandet.

Mangoexporten till Europa är redan begränsad med hårda restriktioner, och coronapandemin gör det än besvärligare.

– Initialt höjdes mangopriset på grund av att den begränsade platsen på flygplanen ökade fraktpriserna. Men sen har oljepriset gått ner vilket jämnat ut priset. Men priset har varit minst sagt fluktuerande. Just nu är det nästan tillbaka till det normala, bara lite högre, säger Jens Persson på grönsaksgrossisten Greenfood/Ewerman i Helsingborg som inte märkt av någon brist på mango.

Klarade sig från gräshoppor

En ljuspunkt för de pakistanska odlarna är dock att mangoskörden klarade sig från den värsta gräshoppsinvasionen på 25 år, som förstört stora delar av landets grönsaks- och bomullsskörd. Och nu när flygningar nu börjar upptas, så hoppas odlarna på att det blir en bättre slut på odlingssäsongen.

– Den här situationen har tvingat oss att tänka ut nya lösningar, säger mangoproducenten Muhammad Ali Gardezi som övergått till onlinehandel och dörr-till-dörr-leverans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.