Foto: TT

Manliga studenter boostar varandra

Uppdaterad
Publicerad

Manliga studenter överskattar konsekvent varandras ämneskunskaper – även om deras kvinnliga klasskamrater presterar bättre.

Den manliga besattheten av sitt eget kön har återigen blottlagts. Antropologen Dan Grunspan vid University of Washington undersökte attityderna hos 1 700 kvinnliga och manliga biologistudenter i 18-årsåldern. Resultatet, säger han till Washington Post, var inte tydligt – utan övertydligt.

– Mönstret bara skrek åt mig, säger han till tidningen.

Vid tre tillfällen under ett år fick studenterna var för sig nominera de klasskamrater som hade de bästa kunskaperna i ett ämne.

Det visade sig att männen nästan undantagslöst överskattade och rankade kunskaperna hos andra män högre än ämneskunskaperna hos deras kvinnliga klasskamrater, även om dessa råkar ha bättre betyg.

Forskarna drar slutsatsen att överskattningen nästan motsvarar ett helt betygssteg. En manlig student med betyget B i ett ämne rankas alltså av andra män som om han ligger på samma nivå som en kvinnlig student med betyget A. Minst.

Ett motsvarande mönster bland kvinnliga studenter, att boosta varandra, fanns inte.

De manliga studenterna fick dessutom betydligt fler nomineringar i andra kategorier, jämfört med deras kvinnliga klasskamrater. Exempelvis i fråga om vem eller vilka i klassen som får mest uppmärksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer