En kvinna ringde polisen och sade sig hotad till livet när en man bad henne koppla sin hund i Central park i New York. Hans egen video från händelsen har blivit en viral illustration till vardagsrasismen. Foto: AP/TT

Mannen som hotades i Central Park vill inte vittna

Publicerad

Christian Cooper bad en kvinna att koppla sin hund. Hon hotade honom med att ringa polisen. Den uppmärksammade händelsen mot fågelskådaren i Central Park har lett till att kvinnan åtalas för falsk anmäla. Men mannen vill inte medverka i rättegången.
– Hon har redan betalat ett högt pris, säger Christian Cooper.

När kvinnan ringde polisen påstod hon sig vara ”hotad till livet av en afroamerikan”. Han hade bett henne koppla sin hund, vilket är obligatoriskt där de två möttes i Central Park i New York tidigare i våras.

Manhattans distriktsdomstol beslöt nyligen att åtala henne för falsk angivelse.

– Om distriktsåklagaren känner att han måste åtala så bör han åtala. Men han kan göra det utan mig, säger fågelskådaren Christian Cooper till CNN.

En ärlig ursäkt

Kvinnan blev av med sitt jobb – och även hem och anseende, enligt hennes advokat. Hon har offentligt bett om ursäkt och sagt att hon inte är rasist.

– Jag tror att hennes ursäkt är ärlig. Men även om hon säger sig inte vara rasist så var hennes agerande rasistiskt, säger Christian Cooper i intervjun med CNN.

Händelsen filmad

Han filmade själv händelsen och videon har väckt enorm uppmärksamhet.

Den visar hur han ber henne hålla längre avstånd och säger ”ja, var snäll och ring!” när hon går emot honom hållande sin stretande hund i halsbandet och säger att hon ska ringa polisen.

Han står still och filmar när hon står en bit ifrån och ringer polisen och med gäll, upprörd röst ber dem komma för att ”en afroamerikansk man hotar mig och min hund”.

– Hon har redan betalat ett högt pris. Räcker inte det för att avskräcka andra? Att dra mer elände över henne blir bara att lägga sten på bördan, säger Christian Cooper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer