Människorättsaktivist mördad i Guatemala

Publicerad

Aktivisten Juana Ramirez Santiago som arbetat för ursprungsfolks rättigheter i Guatemala har skjutits ihjäl av okända angripare, rapporterar lokala medier.

Mordet inträffade sent på kvällen i fredags i en by utanför staden Nebaj, nordöst om huvudstaden Guatemala City, skriver organisationen Unit for the Protection of Human Rights Defenders i ett uttalande.

Ramirez, som tillhörde folkgruppen Maya, hade före sin död mottagit en rad dödshot på grund av sitt arbete med att stödja kvinnliga våldsoffer i västra Guatemala.

FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Guatemala fördömer mordet.

Minst åtta aktivister som arbetade för ursprungsbefolkningens rättigheter har mördats i Guatemala sedan maj. De flesta av de mördade aktivisterna var ledare för jordbrukarorganisationer som riktat kritik mot president Jimmy Morales regering, som anklagas för korruption.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.