Foto: SVT

Människosmugglare tvingade flyktingar i döden

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 50 flyktingar från Somalia och Etiopien drunknade när en människosmugglare knuffade ner 120 passagerare i vattnet från en strand i Jemen, enligt Internationella migrationsorganisationen (IOM). De omkomna uppges ha varit i tonåren.

”Överlevarna berättade för våra kolleger på stranden att smugglaren föste dem mot havet när han såg några 'myndighetstyper' i närheten av kusten”, skriver IOM i ett uttalande.

22 saknas

IOM har hittat 29 personer begravda på stranden i Shabwaprovinsen. Deras kroppar hade grävts ner av de överlevande. 22 personer fortfarande saknas efter händelsen.

När de närmade sig Jemens kust ska smugglaren ha tvingat ner 120 flyktingar i vattnet.

”De [flyktingarna, reds. anm.] sa också att smugglaren redan hade åkt tillbaka till Somalia för att plocka upp fler flyktingar som ska åka samma rutt till Yemen”, skriver IOM i uttalandet.

Vanlig flyktväg

IOM kunde hjälpa 27 flyktingar som stannade kvar på stranden medan resterande överlevande gick vidare. Organisationen kallar flyktingarnas lidande för ”enorm”.

”För många unga människor betalar smugglare i hopp om att få en ljusare framtid”.

Cirka 55.000 på flykt sedan januari

Vägen genom vattnet mellan Afrikas horn och Yemen är en vanlig flyktväg, trots att Jemen är konfliktdrabbat. Det är Gulfländerna som är målet för flyktingarna.

Omkring 55.000 flyktingar har lämnat Afrikas horn för att ta sig till Jemen sedan januari, uppger IOM. De flesta kommer från Somalia och Etiopien. En tredjedel av dem ska vara kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.