Manuel Valls anländer till parlamentet den 19 juni. Socialistpartiet gjorde ett katastrofresultat i parlamentsvalets andra omgång. Foto: TT

Manuel Valls lämnar socialistpartiet – ska stödja Macron

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet kom från den tidigare premiärministern under tisdagsmorgonen, rapporterar tv-kanalen RTL, alltså drygt en vecka efter att Parti Socialiste fick katastroflåga siffror i parlamentsvalet den 18 juni.

Med ett tapp på över 250 mandat landade det forna regeringspartiet på 49 platser i parlamentet under valets andra omgång, vilket ledde till att bland annat partiledaren Jean-Christophe Cambadélis omedelbart meddelade sin avgång.

– Partiet måste förändras radikalt, sa Cambadélis då.

”Vänder ett blad”

Och nu flyr även Manuel Valls partiet.

– Jag vänder blad nu. Jag lämnar Socialistpartiet – eller så lämnar Socialistpartiet mig, säger Valls kryptiskt under intervjun.

Istället kommer han att stödja den Macronledda majoriteten i parlamentet, meddelar han.

Har tidigare uttryckt stöd

Emmanuel Macrons parti La République En Marche gjorde en jordskredsseger i parlamentsvalet, och tillsammans med partiet Mouvement Démocrate landade de på 361 av parlamentets 577 platser.

Manuel Valls sa tidigare i år att han ställde sig till förfogande för Macrons LREM i parlamentsvalet. Men den utsträckta handen nekades då av partiet, enligt AFP.

Manuel Valls var premiärminister i Frankrike mellan 2014 och 2016, och tjänade innan dess som inrikesminister i den socialistredda regeringen i två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.