Aktivistgruppen Europe says Oxi publicerade bilden som visar Laith Majid och hans familj när de kommit fram till Berlin. Foto: Skämdump från Facebook

Laiths mardröm fick ett lyckligt slut

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på fyrabarnspappan Laith Majid som gråtandes håller om sina barn efter en skräckfylld båtfärd ha stigit i land på grekiska ön Kos, spreds över världen. Nu kommer nästa – betydligt gladare bild, där familjen leende ses i trygghet i Berlin.

Laith Majid och hans fru och fyra barn hade lyckats korsa Medelhavet och undflytt kriget i Syrien. På stranden stod de i gryningen och grät och höll krampaktigt om sina barn. De hade lyckats med resan som tagit tusentals flyktingars liv. Bilden på en gråtande Laith Majid publicerades i New York Times och spriddes på sociala medier och berörde mängder av människor.  Fotografen som tog den, Daniel Etter, skriver i The Guardian hur han aldrig blivit så berörd av ett ögonblick.

”Jag visste inget om dem, men deras reaktion när de kom till stranden och grät av glädje och lättnad, sa allt.”

#flykt

Nu, en månad senare, kommer de glädjande nyheterna: Familjens mardrömsresa fick ett lyckligt slut. Det är aktivistgruppen Europe says Oxi och The Guardian som publicerar en bild på familjen som ler och håller om varandra i Berlin.

Flydde från IS

Familjen flydde från den syriska staden Deir Ezzor där syriska styrkor och rebeller krigade och som senare kom att ockuperas av Islamiska staten.

Laith Majid och hans hustru Neda Adel och deras barn Moustafa, 18, Ahmed, 17, Taha, nio och Nour, 7 år, betalade 6.500 amerikanska dollar – nästan 60.000 kronor, för att åka i en gummibåt gjord för fyra personer. Båten som läckte, lastades i stället med 12 personer. När de anlänt till Kos, fick de hjälp av fotografen Daniel Etter att ta sig till öns huvudstad för att registreras. Men sedan tog de dem fyra veckor att ta sig vidare från Kos till slutmålet Tyskland. Bland annat fick de färdas i en stängd lastbil från Aten till den tyska huvudstaden.

Fortfarande mardrömmar

Familjen fick erbjudanden att komma till 13 olika länder men valde Tyskland, berättar mamman Nada Adel, en syrisk engelskalärare, för tidningen Bild. Nu bor de i Spandau, i gamla polisbaracker som har gjorts om till hem för hundratals flyktingar. 

– Angela Merkel är väldigt bra. Hon är som en mor för oss, säger Nada Adel.

Sjuåriga Nour har fortfarande mardrömmar om resan över havet, berättar mamman.

– Vi kommer aldrig återvända till havet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet