Utrikesminister Margot Wallström (S) Foto: TT

Margot Wallström: Det är bråttom nu

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har inte fått träffa Gui Minhai som sitter i hemligt förvar Kina sedan 24 februari i år. – Det är oacceptabelt att Sverige inte får tillträde till vår medborgare Gui Minhai. Vi fortsätter att göra allt vi kan för att han ska släppas fri, och det är mycket bråttom, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT Nyheter.

Det har gått över tio månader sedan den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai, bosatt i Hong Kong, försvann oförklarligt från sin semesterbostad och dök upp i kinesiskt förvar. Han erkände då brott i samband med en tidigare trafikförseelse i Kina och bad förtvivlat om ursäkt i kinesiska statstelevisionen CCTV.

Men Sverige har inte fått tillträde till Gui Minhai sedan man tilläts ett kort möte den 24 februari i år, då Gui Minhai förklarade att han inte ville ha någon svensk hjälp. Sverige har sedan dess kritiserat Kina för att inte få svar på frågor om Gui och hur han mår, och regeringen fortsätter att i första hand kräva tillträde till honom, säger Margot Wallström.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

– Vi ligger på intensivt och för en ständig diskussion i det här ärendet för att se vad vi kan göra. Vi ser mycket allvarligt på att han fortfarande är fängslad. Vår ambassad i Beijing har kontakt med kinesiska myndigheter och fortsätter att jobba mycket aktivt med det här, säger Margot Wallström.

Wallström: Han är svensk

SVT har också ställt upprepade frågor till kinesiska myndigheter om Gui Minhai. I maj sa kinesiska utrikesdepartementets talesperson Chunying Hua till SVT i Beijing att Sveriges regering inte borde dra förhastade slutsatser om Gui Minhais eventuella skuld eller oskuld i brottsfrågan, utan respektera att Kina styrs lagenligt och ge den kinesiska polisen tid för sin utredning.

På frågan hur Kina ser på det faktum att Gui Minhai enbart är svensk medborgare, svarade Chunying Hua då:

– I första hand är han kinesisk.

Kina hävdar att Gui Minhai i första hand är ”kinesisk” och inte bör betraktas som en svensk medborgare, hur ser Sveriges regering på det?

Vi anser inte att den frågan behöver utredas utan vi betraktar honom som en svensk medborgare och vi agerar utifrån detta, säger Margot Wallström till SVT.

UD: ”Vi berättar inte allt vi gör”

Patric Nilsson är kansliråd på utrikesdepartementet och berättar för SVT Nyheter om de krav som ännu inte lett till att ambassaden fått någon förnyad kontakt och om arbetet som försiggått sedan dess.

Nu har det gått över tio månader sedan Gui Minhai försvann och inte mycket verkar ha hänt med hans situation, men Patrik Nilsson säger till SVT att utrikesdepartementet arbetar för fullt med ärendet.

Är det här ett exempel på tyst diplomati?

– Jag tycker att ordet ”tyst diplomati” kan vara lite missvisande,  vi använder ofta inte den formuleringen själva. Och många tror jag kan tolka det fel och tro att det är en passiv diplomati det handlar om, men det är helt fel. Men ja, det innebär att vi inte berättar exakt allt vi gör i ett ärende.

Kritik från Sveriges ambassad

Sverige har kritiserat Kina för hanteringen av de två svenska medborgare som suttit i kinesiskt förvar och erkänt olika brott i kinesisk TV. Människorättsadvokaten Peter Dahlin hölls i flera veckor av myndigheterna innan han deporterades från Kina i januari i år.

Sveriges avgående ambassadör i Beijing Lars Fredén var tidigare i år kritisk mot Kinas hantering av både Peter Dahlin och Gui Minhai. Inte minst mot intervjuerna som publicerades i CCTV.

– Vi vill understryka att den här sortens offentliga ”erkännanden” oroar oss, och är något som många hoppades hade upphört i Kina redan för flera decennier sedan. I ett rättssamhälle förs åtal i domstol, och den åtalade svarar på anklagelser endast i närvaro av en försvarsadvokat, sa Lars Fredén då.

Ambassaden: Allvarligt

Ingen vid ambassaden har ställt upp på några intervjuer under sommaren i frågan, men har i ett uttalande till SVT skrivit:

”Efter att tillstånd för konsulärt besök beviljats kunde ambassaden i Peking besöka Gui Minhai den 24 februari. Han mådde efter omständigheterna väl. Ambassaden har upprepade gånger begärt att få tillstånd ett nytt möte med Gui Minhai och att få svar på frågor om rättsprocessen liksom att få ta del av fullständiga åtalspunkter samt få information om juridiskt biträde. Vi ser allvarligt på ärendet och fortsätter att begära fullständiga klarlägganden från kinesiska myndigheter om vad som skett och sker med vår medborgare.”

SVT väntar fortfarande på svar

SVT har inte heller fått fler svar ännu på våra upprepade frågor till kinesiska myndigheter om Gui Minhais situation i dag. Så här sa det kinesiska utrikesdepartementets talesperson i maj i frågan om Sveriges möjligheter att få förnyat tillträde till Gui Minhai.

– Jag förutsätter att de berörda kinesiska myndigheterna kommer att hantera önskemålen om ett konsulärt besök i enlighet med gällande lagar och regler, sa Chunying Hua.

Hon tillade att SVT:s frågor om Gui var ”onödiga” eftersom de bara skulle dra mer offentlig uppmärksamhet till fallet, något som det kinesiska utrikesdepartementet inte alls ansåg var nödvändigt. Men vi fortsätter förstås att ställa frågor till den lokala polisen i hans födelsestad Ningbo, den centrala polismyndigheten i Beijing liksom till det högsta åklagarämbetet i Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet