Utrikesminister Margot Wallström. Foto: TT

Margot Wallström: ”Det ska stoppas med full kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tv-kanalen CNN avslöjat att människohandel fortfarande pågår i Libyen har världen reagerat med avsky. Även Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) är upprörd.
”Ingen kan lämnas oberörd av de fruktansvärda bilderna från slavhandeln med afrikanska migranter i Libyen”, skriver hon i ett uttalande.

CNN:s reportage visade videoklipp där ett dussin människor auktionerades ut under sex-sju minuter. För ett par tusen svenska kronor per person.

”Detta omänskliga sätt att behandla människor hör inte hemma i vår värld. Det ska stoppas med full kraft.”, skriver Margot Wallström i ett uttalande.

Kaotisk situation i Libyen

Efter att Libyens diktator Muammar Gaddafi avsattes och dödades efter en folklig revolt 2011 har läget i landet varit kaosartat.

”Detta är ytterligare ett exempel på hur konfliktsituationer leder till kränkningar och övergrepp av mänskliga rättigheter, och kan skapa en grogrund för människohandel. Därför måste vi fortsätta att engagera oss för att få ett stopp på konflikten i Libyen.” skriver Margot Wallström.

Enligt utrikesministern är Sverige är en av de största givarna av humanitärt stöd till Libyen.

”Hittills i år 21 miljoner kr. Vi ger även omfattande stöd till organisationer som arbetar med att förbättra situationen för migranter och flyktingar i Libyen, särskilt UNHCR och IOM.”

Utesluter inte sanktioner

Utrikesminister skriver att förvaren för migranter i Libyen måste omvandlas till öppna transitcenter som lever upp till internationella standarder och att assistans måste nå särskilt utsatta grupper såsom kvinnor och barn. 

”Sverige stödjer Frankrikes initiativ att ta upp frågan i FN:s säkerhetsråd och vi utesluter inte utökade sanktioner för att komma åt människosmugglarna. I säkerhetsrådet har Sverige gjort tydliga uttalanden om situationen för migranter i Libyen, senast den 16 november.”, skriver Margot Wallström.

EU-insatser bakomliggande orsak

Libyen har länge varit ett transitland för flyktingar på väg mot Europa, och människosmuggling via båt över medelhavet har varit mycket lukrativt. Men sedan Libyen och EU kom överens om att sätta stopp för smugglarnas arbete har de istället börjat sälja migranter på auktioner för att tjäna pengar, enligt CNN.

Margot Wallström menar att insatserna är till för att rädda liv och att EU har reagerat på rapporterna om dess effekter. 

”EU:s migrationsrelaterade insatser i Libyen är till för att stärka skyddet för utsatta migranter och flyktingar i landet, att störa och förstöra människosmugglingsnätverken och framförallt att rädda liv. EU:s utrikeschef Federica Mogherini har reagerat starkt på rapporterna, och Sverige stödjer ett tydligt agerande från EU:s sida”, skriver Margot Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer