Margot Wallström är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Foto: Wolfgang Kumm

Margot Wallström om Khashoggis död: ”Djupt oroad”

Uppdaterad
Publicerad

Kroppsdelar tillhörande journalisten Jamal Khashoggi ska enligt obekräftade uppgifter ha hittats nedgrävda i det saudiska generalkonsulatets privata trädgård i Istanbul.

”Jag är djupt oroad”, skriver utrikesminister Margot Wallström på Facebook.

Händelserna kring det misstänkta styckmordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi fortsätter att rullas upp inför öppen ridå. Under tisdagen uppgav brittiska Sky News att delar av journalistens kropp, som enligt källor ska ha styckats, har hittats i det saudiska generalkonsulatets privata trädgård i Istanbul.

Under tisdagen höll Turkiets president Recep Tayyip Erdogan också ett tal inför parlamentet där han uppgav att mordet var planlagt. Enligt turkiska myndigheter ska Jamal Khashoggi ha mördats och styckats.

”Sverige har uttryckt vår hållning till Saudiarabiens ambassad”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har tidigare kallat försvinnandet av Jamal Khashoggi skandalöst och i ett nytt uttalande publicerat på Facebook skriver hon att omständigheterna kring Jamal Khashoggis död måste klargöras:

”Saudiska myndigheter har bekräftat att han är död, och nu förväntar sig EU en grundlig, trovärdig och skyndsam utredning med full transparens från de saudiska myndigheterna. Sverige har även uttryckt vår hållning till Saudiarabiens ambassad i Stockholm. Sverige värnar yttrandefrihet och journalisters säkerhet. Det är en prioriterad fråga i vår utrikespolitik”, skriver Margot Wallström och fortsätter:

”Jag är djupt oroad över situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Sveriges syn på MR-situationen i landet är väl känd, och tas återkommande upp med landets företrädare”.

Begränsad vapenexport till Saudiarabien

2015 fattade regeringen beslut om att inte förlänga Sveriges militära samförståndsavtal med Saudiarabien och i sitt Facebook-inlägg uppger Margot Wallström att exporten av krigsmateriel har varit ”mycket begränsad” sedan dess.

”I Sverige är det myndigheten ISP som beslutar om tillstånd för krigsmaterielexport. Detta görs utifrån ett strikt regelverk som regering och riksdag beslutat om”, skriver Margot Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.