Utrikesminister Margot Wallström menar att den intrenationella freden hotas ytterligare av kärnvapentestet. Foto: TT

Margot Wallström om Nordkoreas nya kärnvapentest: Vändning till det värre

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas nya kärnvapentest är en vändning till det värre, menar utrikesminister Margot Wallström (S). Hon har svårt att se någon möjlighet att agera militärt utan att skada Sydkorea.
– Framåt är enda vägen dialog, säger hon.

Nordkorea bekräftade på söndagsmorgonen att landet hade genomfört ett nytt kärnvapentest. Enligt den nordkoreanska statstelevisionen var det en vätebomb som testades.

– Sverige fördömer i skarpa ordalag Nordkoreas kärnvapenprov. Det förvärrar situationen i en redan orolig region, nu blir det ännu farligare, säger Margot Wallström (S) i SVT:s Agenda.

LÄS MER: Nordkorea har genomfört nytt kärnvapentest

Sverige fördömer provsprängningen och kallar den för ”ett allvarligt brott mot landets internationella förpliktelser, FN:s säkerhetsrådsresolutioner och principerna i provstoppsavtalet (CTBT)”.

”Sverige uppmanar Nordkorea att omedelbart upphöra med provokativa handlingar, fullgöra sina internationella förpliktelser och inleda en fullständig, verifierbar och oåterkallelig avveckling av sitt kärnvapen- och robotprogram”, skriver utrikesminister Margot Wallström i ett uttalande och menar att det är mycket angeläget att FN:s säkerhetsråd nu samlas.

Samtal vägen framåt

Margot Wallström säger till SR Ekot att  ”i ett läge där också USA använder ett högt tonläge och hotar med motåtgärder bidrar det till att göra situationen väldigt osäker”.  Hon menar att Nordkorea konsekvent försäker stärka sin kapacitet och förhandlingsposition. För att nå avspänning måste FN:s säkerhetsrådet hitta en väg framåt i form av samtal.

– Man har beslutat om ständigt nya sanktioner och det viktiga är att de genomförs så att de biter. Men framåt är enda vägen dialog, säger hon till SR Ekot.

Hon har svårt att se någon möjlighet att agera militärt utan att skada Sydkorea.

– Den viktigaste parten för Nordkorea i det här är USA och därför är det viktigt att det inte eskalerar och trappar upp den här konflikten. Det har inte hjälpt med det höga hotfulla tonläget så därför måste vi vädja till USA för att hitta en väg framåt som gör situationen mindre hotfull och mindre farlig.

Allvarligare nivå

Förre utrikesministern Carl Bildt skriver på sin blogg att morgontimmarnas sjätte provsprängning av en kärnladdning i Nordkorea tveklöst har fört upp krisen till en än allvarligare nivå.

”Efter en längre period där man misslyckades påfallande ofta är det nu uppenbart att man på ett eller annat sätt – därom strider de lärde – fått tillgång till mer avsöndrade raketmotorer, och detta har möjliggjort ett rejält språng i utvecklingen. Man har genomfört två prov med en robot som om den sköts i annan bana skulle kunna ha interkontinental räckvidd. Det är ett betydande framsteg”, skriver han.

TV: Här inspekterar diktatorn vätebomben

Carl Bildt menar att de senaste månadernas mönster tyder på att Nordkorea provocerar för att hela tiden testa gränser.

”Men politiskt är det en förstklassig provokation riktad i första hand mot USA men i nästan lika hög grad mot Kina. Om det är Donald Trump eller Xi Jiping som i denna stund känner sig mest utmanad är svårt att veta. Bägge maktmedvetna män som framstår som maktlösa inför den lilla diktatorn i Pyongyang.”

LÄS MER: Så nära är vi ett kärnvapenkrig

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet