Twittermeddelande där Marine Le Pen gratulerar Donald Trump till valsegern. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Marine Le Pen stärkt av Trumps seger

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike har stödet växt för högerpopulistiska Nationella Fronten under en lång följd av år. I vår är det dags för presidentval i Frankrike. Efter det överraskande valresultatet i USA är Nationella Frontens anhängare övertygade om att deras ledare Marine Le Pen kan bli landets nästa president.

Marine Le Pen var en av de allra första att gratulera Donald Trump till segern, faktiskt redan innan valresultatet var officiellt klart.

– Gratulationer till USA:s nye president och till det fria amerikanska folket, skrev hon i ett inlägg på Twitter.

Efter Trumps seger känner populister och nationalister även i Europa vind i segeln. Men skulle Marine Le Pen, ledare för högerpopulistiska och främlingsfientliga Nationella Fronten (Front National) verkligen kunna bli president i Frankrike?

Frankrike är ju ändå ett av länderna som grundade Europeiska unionen och en av hörnstenarna i det europeiska samarbetet. Frågan ansågs absurd före presidentvalet i USA men nu växer hoppet hos Nationella Fronten.

Le Pen och Trump

Faktum är att Donald Trump och Marine Le Pen har en hel del gemensamt politiskt.

– Att Donald Trump vann är en bra nyhet för vårt land, sade hon i ett tal nyligen.

Som särskilt positivt nämnde hon att Trump är emot frihandelsavtalet mellan Nordamerika och EU (TTIP) i synnerhet och den ”ohämmade globaliseringen” i allmänhet. Hon tycker också det är bra att den nyvalde USA-presidenten vill förbättra relationerna med Ryssland och att han är skeptisk till de militära engagemang som, enligt Le Pen, är orsaken till de stora strömmarna av migranter till Europa.

– Trumps löften är, om han håller dem, bra för Frankrike, sade Marine Le Pen.

Morgondagens värld

Enligt opinionsundersökningarna kan Marine Le Pen få omkring 40 procent av rösterna i franska presidentvalets första omgång den 23 april nästa år.

I andra omgången den 7 maj blir det svårare för henne att vinna, visar undersökningarna. Men efter brexit och Trumps seger har självförtroendet börjat växa i partiet.

Nationella Fronten är starkt EU-fientligt och vill se en ”frexit”, att Frankrike lämnar unionen.

– Att britterna så entydigt röstade för en brexit och nu valet av Donald Trump till president – det är två demokratiska sätt att rasera den gamla ordningen och lägga grundern till morgondagens värld, sade Marine Le Pen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet