Marine Le Pen välkomnar Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om vilken partigrupp Sverigedemokraterna ska ansluta sig till i Europaparlamentet har ställts många gånger de senaste månaderna. Och nu välkomnas partiet av franska Nationella Fronten.

Trots att det bara är drygt två månader kvar till valet till Europaparlamentet i maj har partiledaren Jimmie Åkesson hittills inte velat ge något besked.

Att döma av opinionsundersökningarna kommer Sverigedemokraterna in Europaparlamentet för första gången med minst ett mandat.

Men om de inte går med i en partigrupp är det tveksamt om de får något inflytande.

Det säger Nigel Farage, ledare för det starkt EU-kritiska brittiska UKIP. Han är själv gruppledare i Europaparlamentet för en ganska splittrad grupp med små partiet på den extrema högerkanten.

Le Pen välkomnar och varnar

Franska Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen säger dock till SVT att hon välkomnar SD i hennes grupp Europeiska Alliansen för Frihet (EAF) men säger samtidigt att SD bör överväga konsekvenserna av att gå in i en grupp som öppet porträtteras som främlingsfientlig av medierna i hemlandet. 

Det kan skada dem, anser hon.

Ger mer talartid

För att bilda en grupp måste man samla minst 25 ledamöter från minst sju länder.

Då får man mer pengar, bättre lokaler och framför allt mer talartid. Det är enda sättet för små partier att göra sin stämma hörd.

– Men visst är det svårt att hitta grupper som passar de nationella intressena perfekt, säger han.

Enligt Nigel Farage får man kompromissa i grupperna men han tycker ändå att det är bättre att vara med i en grupp än att inte vara det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet