Foto: SVT

Ny marockansk hemlig polis jagar misstänkta terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Marocko har drabbats av flera terrordåd och runt 2.500 marockaner slåss i dag för IS, Islamiska staten i Syrien och Irak. Nu har landet skapat en ny underrättelsetjänst, marockanska BCIJ, för att snabbare kunna slå till mot misstänkta terrorceller i landet.

I Marocko har man de senaste åren skärpt kampen mot terrorismen genom en mängd åtgärder såsom ny terroristlagstiftning och ny underrrättelseorganisation som samarbetar nära med polis och specialstyrkor. Var tredje vecka, i snitt, har en misstänkt terrorcell avslöjats i landet. Tillslagen filmas och visas i statliga marockanska tv.

– Ska vi vinna kampen mot terrorismen så är det nödvändigt att snabbt inhämta viktig information och att samordna underrättelsetjänst och polis, säger Mohammed Ben Hamou vid Marockos institut för strategiska Studier i Rabat.

Terroriströrelsen IS

Därför har man skapat det nya marockanska BCIJ.

Skärpta terrorlagar

Marocko drabbades av terrordåd 2003 och 2011 och efter attacken mot Bardomuseet, i grannlandet Tunisien i mars, har oron för liknande händelser i Marocko ökat.

Nyligen skärptes därför terroristlagarna ytterligare  i landet  och polisen och säkerhetstjänsten har fått nya och ökade befogenheter att avlyssna och att arrestera misstänkta terrorister.

I Marocko är det till exempel kriminellt att åka utomlands och strida med terroristorganisationer. Och hemvändande IS-krigare får fängelse i upp till 15 år och böter. 

Marockos hårdare nya terroristlagstiftning och polisens ökade befogenheter har fått skarp kritik av människorättsorganisationer. De menar att det ofta kan uppstå konflikter mellan hårdare tag mot terrorister och mänskliga rättigheter.

– Rädslan för terrorism måste inbegripa att även misstänkta terrorister behandlas med respekt för mänskliga rättigheter, säger Driss El Yazami, ordförande för Marockos råd för mänskliga rättigheter

Sedan terrordåden den 11 september i USA brottas många länder med hur man ska kunna stifta hårdare terrorlagar och samtidigt respektera människors integritet och rättigheter.

Imamer ska predika tolerant islam

Marockanska BCIJ är en del av en storsatsning mot militant islamism i Marocko. Man utbildar även imamer i att predika tolerant islam och så försöker man finna vägar att hantera fattigdomen i landet genom att satsa på utbildning och ekonomiska reformer.

– Vi måste se till att unga,fattiga marockaner och andra utsatta får bättre livsvillkor. Vi vill ge människor bättre möjligheter att utbilda sig och ta sig ur fattigdom. Då kommer färre att vilja bli terrorister, säger Marockos vice utrikesminister Mbarka Bouaida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet