Foto: SVT

Marocko: 33 döda i busskrasch

Publicerad

Minst 33 människor har dött i samband med en bussolycka i Marocko. Nio personer uppges ha skadats i olyckan. Det rapporterar marockanska medier.

Enligt marockanska tidningen La Nouvelle Tribune ska en grupp unga idrottare – en majoritet barn mellan åtta och fjorton år gamla – ha färdats i bussen som frontalkrockade med en tankbil alldeles före solen gick upp i morse över staden Akhfennir i södra Marocko. Gruppen var på väg tillbaka till staden Laayoune efter att ha deltagit i ett idrottsevenemang i Benslimane. Bland de döda finns den framgångsrika långdistranslöparen Hassan Issengar.

Enligt Reuters ska majoriteten av offren ha dött i eldsvådan som bröt ut i bussen direkt efter krocken. Bilder på olyckan visar en helt utbrunnen buss mitt på en ökenväg.

Lastbilen som bussen frontalkrockade med ska ha varit en tankbil som transporterade brännbara kolväten.

Utrikesdepartementet säger till TT att det inte finns uppgifter om att svenskar drabbats, men ambassaden i Marocko undersöker saken ytterligare.

Enligt landets nyhetsbyrå MAP omkom minst 33 av bussens 50 passagerare i kraschen. Därtill är minst nio personer allvarligt skadande. För två av dem är tillståndet livshotande.

15 dör på vägarna varje dag

Marockos vägar är oerhört olycksdrabbade. 2010 dog 5.217 människor på vägarna – nästan 15 personer varje dag. Landet har få stora moderna motorvägar, utan en majoritet tvåfiliga vägar, ofta i väldigt dåligt skick. Dessutom har myndigheter svårt att få marockanerna att följa trafikregler, och trafikfarliga manövrar som att köra om i snäva kurvor, är vanliga.

Många vägar saknar dessutom belysning och trafikljus fungerar sällan. Bristen på trottoarer och alternativa vägar gör att fotgängare, mopeder och häst- eller åsnedragna vagnar trängs med bilar och lastbilar på vägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer