Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, UI. Foto: SVT Nyheter

Rysslandskännaren om aktionen mot oppositionsledaren Navalnyj

Publicerad

Rysk polis har genomfört razzior mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs rörelse i 39 städer. Rörelsen anklagas för penningtvätt av polisen. Enligt Navalnyj beror razziorna på hans framgångsrika kampanj mot maktpartiet Enade Ryssland i helgens regional- och kommunalval.

– Det här är en uppenbar reaktion från ryska myndigheter, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.

För snart en vecka sedan hölls lokalvalen i Ryssland, men fortfarande väntar man på ett resultat i Sankt Petersburg. Det har lett till att oppositionen hävdar valfusk medan ledningen i Kreml tillbakavisar problemen och kallar dem för ”lite hicka”.

Rysk polis gjorde i veckan en omfattande razzia mot oppositionsledare Aleksej Navalnyjs rörselse i 39 städer i landet.

Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet, säger att det är en uppenbar reaktion från ryska myndigheter.

– Dels på den proteströrelse som Navalnyj ledde under sommaren mot makten i Ryssland, men också på den framgång som Navalnyj hade, säger Martin Kragh i SVT:s Aktuellt.

”Trycka till organisationen”

Martin Kragh menar att polisen nu vill trycka till den organisation i Ryssland som i dag har den mest landsomfattande nationellt organiserade strukturen, för att organisera politiska protester mot makten i Ryssland.

– När man organiserar så många människor mot den politiska makten i Ryssland är det väldigt känsligt. Många oppositionella har fängslats, Navalnyj är en av dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.