Svenske journalisten Martin Schibbye satt själv fängslad i Etiopien under 14 månader, tillsammans med kollegan Johan Persson. Foto: TT

Martin Schibbye om frigivningen av politiska fångar i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiens regering uppger att man planerar att släppa alla politiska fångar i landet, vilket kan påverka den svensk-etiopiske hjärtspecialisten Fikru Maru som suttit fängslad sedan 2013. Den svenske journalisten Martin Schibbye är försiktigt optimistiskt till att regeringens utspel kan bli verklighet.

Under onsdagen tillkännagav Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn också att man planerar stänga det ökända Maekelawi-fängelset. Frilandsjournalisten Martin Schibbye, som själv suttit fängslad i Etiopien, ser beskedet som en hoppfull signal.

– Det här är första gången Etiopien erkänner att man ens har politiska fångar i landet. Nästa steg blir att se om de håller sitt löfte eller om det var ett pr-utspel, säger han till SVT Nyheter.

Stora splittringar inom regeringen

Det här är inte första gången regimen utlovar demokratiska åtgärder, men Schibbye tror att de denna gång är mer pressade. Etiopien har under de senaste två åren skakats av omfattande, regimkritiska protester och över 10.000 personer har skjutits ihjäl. Det finns även stora splittringar inom regeringen själv.

– De är desperata, och ett sådant här utspel kan vara ett sätt för dem att se hur det tas emot av oppositionen. Kommer de nöja sig med detta, eller inte?

”Tvunget för att hålla ihop landet”

Men han är ändå försiktigt optimistiskt till att regeringens utspel kan bli verklighet.

– Jag tror de är så pass pressade att de måste erkänna sina misstag och reformera. Motsättningarna inom partiet är så stora att de nog känner sig tvingade att hålla sitt löfte för att hålla ihop landet.

Oklart vilka som släpps

Vilka fångar som är aktuella för frigivning är dock oklart. Det finns inte heller några uppgifter om huruvida den svensk-etiopiske hjärtspecialisten Fikru Maru kommer släppas.

– Alla frågar sig vad som händer om regeringen faktiskt håller sitt löfte. Det är bevisat att man på Maekelawi-fängelset utsatt fångarna för tortyr och jag har själv hört skrik och sett tortyrskador på medfångar. Kommer regeringen ställas till svars för de brott som begåtts mot fångarna?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.