Foto: TT

Massaker ger minnen om motsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Skotten mördade nio kyrkbesökare i Charleston och träffade den amerikanska södern mitt i hjärtat. Den misstänkte gärningsmannen tros ha siktat för att döda svarta i ett hatbrott.

21-åringen greps på torsdagen på en trafikplats i Shelby i delstaten North Carolina, fyra timmars bilfärd från brottsplatsen efter en massiv polisjakt. Federala myndigheter utreder morden under ett bönemöte i den historiskt viktiga kyrkan Emanuel African Methodist Episcopal i Charleston i South Carolina som hatbrott. En majoritet av församlingsmedlemmarna är svarta i kyrkan som är en av de största och äldsta i staden.

Minnen väcks

Morden väcker fasansfulla minnen om motsättningar i det amerikanska samhället. Det är symboliskt att just en kyrka har attackerats, enligt Dag Blanck, föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet. Under medborgarrättsrörelsen när svarta i USA kämpade för jämlikhet och mot rasism spelade kyrkorna en viktig roll.

Skjutningen är dessutom ytterligare ett uttryck för de spänningar som finns mellan svarta och vita i landet, enligt Blanck.

– För svarta är det här en bekräftelse på att de lever i ett rasistiskt samhälle. Varje gång något sådant här händer bekräftas känslorna av att man lever i två olika världar, säger han till TT.

Fyra flickor mördades i kyrka

I USA väcker massakern minnen av morden på fyra flickor i en kyrka i Birmingham i Alabama 1963 i ett bombdåd som utfördes av Ku Klux Klan. Terrordådet blev en av händelserna som utlöste medborgarrättskampen i USA.

Dådet i Charleston på onsdagskvällen lokal tid inträffade dessutom inte långt ifrån den hamn där sydstatstrupper inledde det amerikanska inbördeskriget 1861.

Nu har staden fått ytterligare ett sorgens monument.

Dödsskjutningen i Charleston i South Carolina är den senaste av en lång rad skottdåd i USA de senaste 25 åren.

 • Killeen, Texas, 16 oktober, 1991: En man skjuter ihjäl 23 personer på en restaurang och tar sedan sitt eget liv.
 • Littleton, Colorado, 20 april 1999: Två pojkar i tonåren skjuter ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School. De tar sedan sina egna liv.
 • Atlanta, Georgia, 29 juli, 1999: En börsmäklare dödar tolv personer, däribland sin fru och två barn, innan han tar sitt liv.
 • Red Lake, Minnesota, 21 mars 2005: En tonårig pojke dödar två personer vid sin släktings hus inne i ett indianreservat. Han dödar sedan sju personer innan han begår självmord.
 • Blacksburg, Virginia, 16 april, 2007: En student på Virginia Tech dödar 32 personer och tar sedan sitt eget liv.
 • Covina, Kalifornien, 24 december 2008: En man utklädd till jultomte skjuter mot en familj och tänder sedan eld på deras hus. Nio personer dör, gärningsmannen begår självmord.
 • Binghamton, New York, 3 april, 2009: En beväpnad man skjuter ihjäl 13 personer vid ett medborgarcenter för invandrare.
 • Fort Hood, Texas, 5 november, 2009: En anställd inom armén dödar 13 personer och skadar 42 innan han övermannas av polis.
 • Oikos, Kalifornien, 2 april, 2012: En manlig sjuksköterskestudent dödar metodiskt sju personer på ett kristet universitet.
 • Aurora, Colorado, 20 juli, 2012: En man öppnar eld på en biograf och dödar tolv personer.
 • Newtown, Connecticut, 14 december, 2012: En ung man dödar 26 personer, varav 20 barn, på Sandy Hook Elementary school. Han dödar även sin mamma och tar sitt eget liv.
 • Miami, Florida, 26 juli 2013: En man skjuter ihjäl sex personer i ett lägenhetshus innan han dödas av polis.
 • Washington, 16 september, 2013: Tolv personer dör i en skottlossning på en av flottans baser. Gärningsmannen skjuts av polis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.