Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Massgripanden av journalister i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiska myndigheter har häktat 17 journalister, som anklagas för ”medlemskap i terrorgrupp”, i de pågående utrensningarna bland landets medier.

21 journalister förhördes under fredagen i utfrågningar som höll på till midnatt. Fyra av dem släpptes men 17 placerades i häkte för att invänta rättegång. Journalisterna anses vara medlemmar i den USA-baserade predikanten Fethullah Gülens rörelse, som anklagas för den misslyckade statskuppen.

Bland de frigivna finns den kände kommentatorn Bülent Mumay som fick ett entusiastiskt välkomnade.

Oroligheter i Turkiet

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle anklagas för något sådant. Det var galenskap. Det är inte rätt att gripa journalister, sade Mumay enligt nyhetsbyrån Dogan.

”Sköt era affärer”

Väst har uttryck oro över gripandet av journalister och den stora utrensning som sker av personer som misstänks ha koppling till den misslyckade kuppen för två veckor sedan. Turkiet har frihetsberövat över 18 000 personer efter kuppen. President Recep Tayyip Erdogan avfärdade i fredags oron och sade att EU och USA ska ”sköta sina egna affärer”.

– Vissa ger oss råd. De säger att de är oroliga. Sköt era egna affärer! Se på era egna handlingar, sade Erdogan i ett tal från presidentpalatset.

– De här länderna eller ledarna som inte oroar sig över Turkiets demokrati, vårt folks liv, folkets framtid – medan de är så oroliga över kuppmakarna – kan inte vara våra vänner, fortsatte presidenten.

Han tillade att rättsliga åtgärder ska vidtas för att straffa förövarna.

Släpper förolämpningar

Samtidigt meddelade Edogan att han ”i en gest av välvilja” kommer att lägga ned hundratals domstolsprocesser mot personer som har anklagats för att ha förolämpat honom.

– Jag kommer att dra tillbaka alla rättsfall avseende respektlösa förolämpningar mot mig, sade han.

Tidigare i år har myndigheterna uppgett att över 2 000 människor skulle åtalas för att ha förolämpat presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet