Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronaskeptisk demonstration upplöst av polis Foto: TT

Coronaskeptisk demonstration upplösts av polis

Uppdaterad
Publicerad

Runt 18 000 demonstranter hade samlats i Berlin för att protestera mot coronarestriktioner. Efter en dryg timme avbröts protesten av polis sedan deltagare vägrat rätta sig efter smittskyddsreglerna.

Mer än 3 000 poliser var utkommenderade för att se till att demonstrationerna höll sig till föreskrifterna och Berlins polischef Barbara Slowik varnade på fredagen för att demonstrationen snabbt kommer att upplösas om deltagarna inte följer säkerhetsreglerna.

– Vi kommer inte att stå och se på hur tiotusentals samlas och skapar smittrisk.

Fick avslag

Demonstrationen hade först fått avslag, men fick klartecken på fredagskvällen – risken för smittspridning räcker inte för att förbjuda demonstrationer. Men kraven på arrangörerna var hårda, vakter och högtalarutrop skulle se till att alla höll en och en halv meters avstånd.

Demonstrationståget avgick vid klockan elva. Till en början behövde demonstranterna inte bära munskydd, men när polisen vid tolvtiden konstaterade att de inte höll avstånden beslutade polisen om munskyddskrav. Strax efter klockan ett avbröt polisen demonstrationen då deltagarna trots upprepade uppmaningar inte följde smittskyddsföreskrifterna.

”Av den anledningen finns det inget annat alternativ än att upplösa församlingen” meddelade polisen över högtalaranläggningen, skriver Berliner Zeitung.

Nya restriktioner

Den 1 augusti hölls en liknande demonstration med runt 20 000 deltagare, en blandning av extremhöger, extremvänster, vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker. Även den avbröts tidigt efter flera brott mot smittskyddsreglerna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på fredagen att kampen mot viruset kommer att bli en stor utmaning under hösten och vintern. Tillsammans med ledarna för de 16 delstaterna presenterade hon en rad nya restriktioner för att hejda smittspridningen – bland annat böter på minst 50 euro för de som inte bära munskydd på platser där det krävs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet