Foto: TT

Massiva protester i Budapest

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals ungrare gav sig ut på gatorna i huvudstaden Budapest för att demonstrera mot ett lagförslag som hotar det prestigefyllda Centraleuropeiska universitetet (CEU) i staden.

Närmare 80.000 människor deltog i protesterna på söndagskvällen, enligt arrangörerna, medan en fotograf från nyhetsbyrån AFP uppskattade antalet till 60.000. Det är därmed den största protesten mot regeringen på tre år och den senaste i en rad demonstrationer mot den nya lagen.

Det var i tisdags som det ungerska parlamentet antog en lag som innebär hårda restriktioner för utomeuropeiska universitet – CEU är registrerat i USA – i landet. Om inte CEU följer nyordningen finns risk för stängning. För att lagen ska träda i kraft krävs dock att presidenten Janos Ader skriver under den senast måndag, rapporterar Reuters.

Nya lagen fördöms

Den ungerskfödde miljardären och finansmannen George Soros grundade CEU 1991 efter kommunismens fall. Universitetet har i dag 1.800 studenter från omkring 100 länder.

För landets högerregering har CEU varit en provocerande liberal bastion och Viktor Orbán har ofta anklagat Soros försvar av öppna gränser och flyktingars rättigheter.

Den nya lagen har fördömts av den akademiska världen och 900 universitet har skrivit under en protestlista. Till kritikerna hör också den svenska Kungliga vetenskapsakademin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer