Moçambiques president Filipe Nyusi sa under måndagen att man tror att över tusen personer kan ha omkommit efter det tropiska ovädret. Foto: TT

Presidenten: Över tusen personer befaras döda

Uppdaterad
Publicerad

90 procent av staden Beira i Moçambique är förstörd efter det tropiska ovädret Idais framfart, enligt Röda Korset. Nu säger landets president ​Filipe Nyusi att han befarar att dödssiffran kan komma att stiga till över 1 000 efter att själv ha bevittnat förödelsen. Den bekräftade dödssiffran ligger på 84 döda.

Nittio procent av staden Beira i Moçambique är skadad eller förstörd efter det tropiska ovädret Idais framfart, enligt Röda Korset.

”Omfattningen av skadorna orsakade av det tropiska ovädret Idai som slog mot staden Beira i Moçambique är massiva och skrämmande”, enligt ett uttalande från organisationen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Staden är den fjärde största i landet, och har omkring en halv miljon invånare.

Presidenten: ”Tror över 1 000 kan ha dött”

I en intervju med Radio Mozambique säger landets president Filipe Nyusi att över 1 000 personer kan ha dödats till följd av ovädret. Uttalandet kom efter att han flugit över Beira och bevittnat förödelsen. Han säger att han såg kroppar som flöt omkring i de översvämmade områdena, uppger AP.

Den bekräftade dödssiffran i Moçambique är i nuläget 84.

Det tropiska ovädret drog in i förra veckan, och innan dess hade landet drabbats av kraftigt regn med översvämningar som följd.

Reuters rapporterar att sammanlagt 157 människor har omkommit i Moçambique och grannlandet Zimbabwe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.