Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera personer dödades när en gärningsman öppnade eld vid en stormarknad i Buffalo, USA, på lördagen. Foto: Joshua Bessex/TT

Masskjutningen i Buffalo utreds som hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige mannen misstänks ha direktsänt när han sköt ihjäl tio personer i amerikanska Buffalo i vad som utreds som ett rasistiskt motiverat hatbrott. Förra året genomgick han en psykiatrisk undersökning efter att ha hotat att skjuta på sin skola, skriver AP.

USA:s president Joe Biden kommenterade masskjutningen under en ceremoni för poliser som dödats i tjänsten på söndagen.

– Vi måste arbeta tillsammans för att möta hatet som fortsätter vara en skamfläck på Amerikas själ, säger han, enligt AFP.

Känd av polisen

Skytten hade hjälm, kroppsskydd och kamouflagekläder på sig när han beväpnad med ett gevär parkerade utanför matbutiken i Buffalo, i delstaten New York, i lördags eftermiddag. Det visar delar av gärningsmannens direktsändning på spelplattformen Twitch, som flera amerikanska medier tagit del av.

Så fort han steg ur bilen började han skjuta. Fyra personer träffades av kulorna på parkeringsplatsen, varav tre dödades, rapporterar CNN.

Massakern fortsatte sedan inne i matbutiken. Totalt sköts 13 personer. Tio av dem dog.

Lördagens masskjutning var inte polisens första kontakt med 18-åringen. Han dök upp på polisens radar i juni i fjol när han hotade att begå ett dåd på sin skola i hemstaden Conklin runt examensdagen, uppger polisen för AP.

Ynglingen, då 17 år, frihetsberövades och fördes till ett psykiatriskt sjukhus för utvärdering.

Utreds som hatbrott

Varför gärningsmannen åkte de 32 milen från sitt hem i Conklin för att mörda människor i en matbutik i Buffalo är inte klarlagt. Men det amerikanska inrikesdepartementet och FBI utreder dådet som ett hatbrott och ett fall av rasistiskt motiverad våldsam extremism.

Butiken ligger i ett område där många svarta människor bor och elva av offren var svarta, skriver AP.

Polisen undersöker också uppgifter om att skytten lagt ut ett manifest på nätet. I dokumentet, som flera medier gått igenom, beskriver mannen en världsbild präglad av främlingsfientlighet, vit makt och antisemitism.

Där finns exempelvis folkutbytesteorier och en hyllande referens till mannen som mördade 51 personer i två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.