En orolig anhörig vid platsen för massakern i Millwaukee. Foto: Scanpix

Massmördaren före detta soldat

Uppdaterad
Publicerad

Vapen har tagits i beslag.

Mannen, som dödade sex personer och skadade tre andra vid ett sikh-tempel i en förstad till Milwaukee i USA, var före detta soldat. Han tros också har varit  aktiv i vitmaktmiljö.

Det rapporterar tv-kanalen CNN och hänvisar till en källa med insyn i utredningen.

Mannen uppges vara 40 år gammal och ha varit ägare till vapnet som användes vid skjutningen. Han innehade vapnet på lagligt sätt. 

Gärningsmannen ska ha avskedats från armén. Uppgiftslämnaren säger också att ett skjutvapen och flera magasin tagits i beslag.

Polisen tillbakavisar vittnesuppgifter om en andra gärningsman med att det inte finns några tecken på annat än att skytten agerat ensam.

  • Det bor ungefär en halv miljon sikher i USA. Templet i Oak Creek i Wisconsin grundades 1997 och har vuxit mycket sedan dess, nu omfattar församlingen cirka 400 personer enligt Reuters.
  • Sikhismen är väldens femte största religion med 30 miljoner anhängare. Den grundades på 1500-talet i Punjab i Indien och betonar enskild fromhet och praktisk etik. Anhängarna tror på en gud och på reinkarnation. Sikhismen tar avstånd från ritualiseringen, mytologin och dogmatismen inom både islam och hinduism. Religionen vill öka jämlikheten mellan kaster och kön.
  • Sikhiska män bär turban och skägg. Många har utsatts för våldsangrepp i USA sedan 11 septemberdådet därför att de blivit misstagna för muslimer.

Källa: Reuters och NE. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Massaker vid sikhtempel

Mer i ämnet