Över hundratusen samlades i protestmöte i området Maltepe i utkanten av Istanbul. Foto: TT

Massmöte i Istanbul efter rättvisemarsch

Uppdaterad
Publicerad

Minst hundratusen människor samlas just nu när ledaren för Turkiets främsta oppositionsparti, Kemal Kılıçdaroğlu, arrangerar ett protestmöte i Istanbul. Mötet är kulmen på en nästan månadslång marsch från huvudstaden Ankara till Turkiets största stad Istanbul.

– Det är en enorm folksamling vilket är en ovanlig syn här i Turkiet, säger SVT:s utsände reporter Tomas Thoren.

Marschen är en protest mot att parlamentsledamoten Enis Berberoglu i Republikanska folkpartiet (CHP) fängslats och blivit dömd till 25 års fängelse för att ha läckt fotografier till en nyhetstidning. Protesten rör även ytterligare minst 40.000 människor som efter fjolårets misslyckade statskupp blivit fängslade.

Ytterligare 100.000 människor har förlorat sina jobb. När marschen avslutades samlades minst 100 000 människor utanför ett fängelse i stadsdelen Maltepe i utkanten av Istanbul. Platsen är symbolisk då flera av de som enligt oppositionen är felaktigt fängslade, sitter i just det fängelset.

Oroligheter i Turkiet

LÄS MER: Erdogan utmanad av demokratimarsch

SVT:s utsände reporter Tomas Thoren befann sig på plats under talet.

– Just nu håller Kemal Kılıçdaroğlu tal. Till och från avbryts han av folkmassorna som skanderar; Rättigheter, lag och rättvisa, säger han.

Flera som befinner sig på platsen berättar att de har någon anhörig eller känner någon som sitter fängslade på orättvisa grunder efter det misslyckade kuppförsöket.

– Detta är en kraftsamling, en motreaktion mot detta, säger Tomas Thoren.

Kemal Kılıçdaroğlu menade att marschen ägt rum för att protestera mot den ”icke-existerande rättvisan”. 

– Vi har marscherat för de förtrycktas rättigheter. För de fängslade politikerna, för de fängslade journalisterna. Vi har marscherat för de akademiker som blivit utkastade från universiteten.

Han menade även att marschen ska ses som en början på något nytt, och inte som slutet.

– Marschen är det första steget, 9 juli är ett nytt steg, 9 juli är är den nya historien.

Liknas vid Gandhis marsch 1930

Marschen ses som en utmaning mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och den 450 kilometer långa vandringen har jämförts med Mahatma Gandhis historiska ”saltmarsch” 1930.

Inga partiflaggor har varit tillåtna under marschen eftersom Republikanska folkpartiet velat att protesten skulle vara öppen för alla, oavsett partifärg.

Regimen avfärdar dock marschen som ett besvärligt jippo. CHP-ledaren anlände till utkanterna av Istanbul på fredagen följd av tusentals anhängare.

Marschen började skingras runt 19:00-tiden och ska ha gått lugnt till. 15 000 poliser har funnits på plats för att bevaka manifestationen, men det har inte skett några sammandrabbningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet