Den nya matlagen ska ge två tredjedelar av Indiens befolkning rätt till fem kilo utsäde varje månad. Foto: Scanpix

Mat till alla enligt lag

Uppdaterad
Publicerad

Det indiska underhuset har godkänt en lag som ska ge fattiga indier rätt till fem kilo säd i månaden, för att komma till rätta med den omfattande undernäringen. Men lagen är väldigt omstridd och omdiskuterad.

Trots Indiens kraftiga ekonomiska tillväxt är Indien det land i världen som har flest undernärda barn. Hälften av alla barn under fem år är kroniskt undernärda och landet rankas näst längst ner på en hungerskala av 129 länder. Alltså efter länder som Etiopien, Niger och Bangladesh. En fjärdedel av jordens alla fattiga bor här.

FN har utövat påtryckningar och påtalat ett flertal gånger att Indien måste agera för att förbättra situationen för landets fattigaste. Den nya matlagen är ett led i detta.

Mat ska vara en laglig rättighet

– Vårt budskap till resten av världen är att Indien ska ta sitt ansvar. Mat till alla ska vara en laglig rättighet, sa Kongresspartiets ledare Sonia Gandhi nyligen.

Genom att ge subventionerat utsäde till de allra fattigaste vill de komma till rätta med undernäringen. Enligt beräkningar skulle 67% av Indiens befolkning omfattas av den nya lagen, alltså 80 miljoner människor skulle få ta del av subventionerna, som beräknas kosta 20 miljarder dollar.

Men lagen är omdiskuterad. Styrande Kongresspartiet beskylls för att använda den här lagen för att locka röster inför valet i Indien nästa år.

Kritiker har också uttryckt oro för att korruption hindrar hjälpen att nå fram. Hur ska man kunna avgöra vilka som har rätt till subventionerna? Och hur ska det gå till rent praktiskt med finansieringen?

– Vi stödjer lagförslaget, men har också invändningar. Hur ska det till exempel bli när olika delstater ska säga sitt? Och hur ska upphandling och distribution fungera? säger Naresh Agarwal, parlamentsledamot för Samajwadi Party (Socialistpartiet), i en kommentar.

Maten hinner ruttna

Ytterligare invändningar mot lagen är att den bara är en kortsiktig lösning på ett gigantiskt problem. Indiska analytiker menar att pengarna i stället borde satsas på genomgripande förändringar av det indiska jordbruket.

– I dag ägs den största delen av jorden av småbönder och en åker ger bara en tredjedels skörd, jämfört med Kina. Dessutom gör den bristande infrastrukturen att stora delar av den mat som produceras hinner ruttna på väg till konsumenterna; eftersom transporterna är så långsamma och förvaringen dålig, säger Malin Mendel Westberg, SVT:s korrespondent i Indien.

Lagen har godkänts av det indiska underhuset, men för att den ska vinna laga kraft måste den också godtas av överhuset. Omröstning väntas den 6 september. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer