Foto: TT

May fördömer händelsen: ”Sjuk och depraverad terroristattack”

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May fördömde onsdagens misstänkta terrorattack i London och kallade den för ”Sjuk och depraverad”.

Det var en svartklädd och sammanbiten premiärminister som intog podiet utanför sin bostad på Downing Street i London.

I sitt tal bekräftade hon händelseförloppet: en ensam gärningsman rammade fotgängare på Westminster Bridge och dödade tre personer, för att sedan ta sig till parlamentet, där han knivskar en polis till döds. Gärningsmannen sköts sedan till döds.

LÄS MER: Misstänkt terrordåd mot parlamentet skakade London

Hyllade polis och säkerhetspersonal

Totalt dödades fyra personer och ett 40-tal skadades, i vad som betraktas som en terroristattack. May hyste sitt stöd för alla offer och deras anhöriga.

– Våra tankar går till alla drabbade – till offren och deras familjer och vänner, som vinkade hej då till sina kära i morse, men som nu inte kommer att få välkomna dem hem.

Hon passade även på att hylla polis och säkerhetspersonal som fanns på plats, både vid Westminister Bridge och i Parlamentet.

– Å hela landets vägnar vill jag hylla dem för det arbete de gjort för att lugna allmänheten och ta tillbaka tryggheten på gatorna i vår huvudstad. Att de förlorade en av sina egna i dagens attack gör bara det lugn och professionalism de visar under hård press, desto mer anmärkningsvärt.

SE KLIPPET: Området kring parlamentet i Wesminster evakueras

”Parlamentet träffas som vanligt”

Premiärministern menade att attacken inte var någon olyckshändelse. Och att det faktum att den skedde i närheten av det brittiska Parlamentet, kan anses vara ett försök att attackera de värderingar som är förknippade med det: demokrati, frihet, mänskliga rättigheter, något som det brittiska folket inte skulle låta sig kuvas av.

– Varje försök att besegra dessa värderingar genom våld och terror är dömda att misslyckas. I morgon bitti kommer parlamentet att träffas som vanligt. Och Londonbor – och människor från hela världen som kommit hit för att besöka denna stora stad kommer stiga upp och genomföra sin dag som vanligt. De kommer att kliva ombord på sina tåg, lämna sina hotell, de kommer promenera på gatorna och fortsätta sin vardag. Och vi kommer alla att gå vidare tillsammans.

– Vi kommer aldrig ge upp inför terror och aldrig tillåta rösterna av hat och ondska separera oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attacken i London

Mer i ämnet