Med 391 röster mot 242 röstades Theresa Mays utträdelseavtal ner ännu en gång i det brittiska parlamentets underhus. Foto: Reuters/TT

Brittiska parlamentet röstade ner Mays utträdesavtal

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens brexitdebatt i det brittiska parlamentet röstade ledamöterna runt klockan 20 svensk tid. Förra gången förlorade Theresa May med över 200 röster – den här gången blev det återigen förlust, med 391 nej-röster mot 242 ja-röster.

Återigen röstades Theresa Mays utträdesavtal ned av det brittiska parlamentet.

– Regeringen måste nu inse att deras förslag är dött, uttryckte Jeremy Corbyn, partiledare för Labourpartiet efter omröstningen.

Theresa May själv beklagade resultatet djupt. Nu kommer en ny röstning hållas i morgon, som handlar om huruvida Storbritannien ska lämna helt utan avtal med unionen.

– Men att lämna utan ett avtal löser inga problem, säger hon.

Här kan du se SVT:s direktsändning om omröstningen kring Brexit-avtalet.

EU beklagade resultatet

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk beklagade också resultatet.

”Vi är besvikna över att Storbritanniens regering inte har kunnat ordna en majoritet för det avtal som båda parter enades om i november. Med bara 17 dagar kvar till den 29 mars har dagens omröstning betydligt ökat risken för en avtalslös brexit”, heter det i ett uttalande från en av Tusks talesmän.

”EU har gjort allt det kan för att hjälpa till att få utträdelseavtalet över mållinjen. Dödläget kan bara lösas i Storbritannien. Våra förberedelser för ett avtalslöst utträde är nu viktigare än någonsin tidigare”, skriver i sin tur EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på Twitter.

Stor marginal

I januari fick Mays avtal storstryk med över 200 rösters marginal — 432 mot 202 i vad som då var den värsta förlusten en sittande regering i Storbritannien varit med om i modern tid.

Innan dagens omröstning såg det enligt många ut som en förlust var att vänta, med över 100 rösters marginal. I slutändan blev det en 149 röster som skilde. Premiärministern manade ändå underhuset att ge henne sitt stöd under dagen.

– Regeringen har arbetat hårt för att ordna en förbättrad uppgörelse. Jag har talat med varenda EU-ledare, sade May i dagens brexitdebatt.

Kamp om nödlösning

May lutade sig mot de nya garantier och löften som regeringen hävdar sig ha fått från EU efter samtal med Juncker i Strasbourg. Framför allt handlade det om att Storbritannien inte ska behöva sitta fast hur länge som helst i utträdelseavtalets så omdiskuterade nödlösning om Nordirland.

Grundtanken har hela tiden varit att EU och Storbritannien ska hitta ett lämpligt arrangemang för att hålla gränsen mellan Irland och Nordirland fortsatt öppen efter brexit i de förhandlingar som inleds när väl Storbritannien har lämnat EU. Men om de förhandlingarna drar ut på tiden är det tänkt att nödlösningen ska träda i kraft — och i så fall tills vidare hålla kvar hela Storbritannien i ett gemensamt tullområde med EU.

Efter de senaste förhandlingarna ansåg sig dock Theresa May ha fått juridiskt bindande garantier för att EU inte kommer att låta nödlösningen pågå i all evighet.

Inget stöd från justitiekanslern

Justitiekansler Geoffrey Cox gav henne dock inte det flankstöd hon behöver. Visst har risken minskat för att britterna ska sitta fast i nödlösningen mot sin vilja, konstaterade Cox i sin juridiska analys av de nya dokumenten. Samtidigt kvarstår ändå en risk för att Storbritannien inte kommer att kunna ta sig ut ur nödlösningen på egen hand, hette det i analysen.

Efter nedröstningen väntar nu alltså fortsatta omröstningar under veckan, om synen på ett utträde utan avtal och tanken på att förlänga förhandlingstiden med EU.

Kommande omröstningar:

Parlamentsomröstningar om brexit är inplanerade de närmaste dagarna i det brittiska underhuset:

* Onsdag: omröstning om att lämna EU utan avtal den 29 mars.

* Senast torsdag: omröstning om att be EU om förlängd förhandlingstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.