Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

May öppnar för omröstning om samma avtal

Publicerad

Storbritannien kommer att be EU om mer tid för brexitförhandlingarna. Det brittiska parlamentet röstade med bred majoritet för regeringens förslag, men det nya datumet – den 30:e juni – blir endast aktuellt om man också lyckas rösta igenom avtalet med EU senast onsdag nästa vecka.

SVT rapporterade · Brittiska parlamentet röstar om förlängning

17.42
Välkomna till SVT Nyheters direktrapportering om kvällens brexitomröstning.
Vi ska försöka sammanfatta vad som har hänt och vad som väntas hända så begripligt som möjligt här.
  • I går röstade en majoritet i det brittiska parlamentet mot ett EU-utträde utan avtal den 29 mars.
  • I dag röstar man bland annat om en förlängning av förhandlingstiden – som det ser ut i dag avslutas förhandlingstiden 29 mars.
17.44
Hur lång kan en förlängning bli?
Theresa May vill undvika en förlängning som löper ut efter 30 juni, eftersom det troligen skulle tvinga Storbritannien att delta i EU-valet i slutet av maj. Därför föreslår regeringen att man röstar om utträdesavtalet ännu en gång senast 20 mars. Är man då överens sätts deadline till 30 juni.
Är man inte överens före 20 mars väntas EU kräva en "tydlig avsikt" med en förlängning och att Storbritannien deltar i EU-valet – om man behöver mer tid än till sista juni.
17.47
För dem som känner att de vill ha ytterligare fördjupning till kvällens omröstning kommer en förklaring av de olika ändringsförslagen här:

Parlamentet kommer alltså att rösta om fyra ändringsförslag som lagts till förslaget från regeringen. De är följande:

”Förslag H” från Sarah Wollaston i Oberoende gruppen: Förhandlingstiden ska förlängas för att hålla en ny folkomröstning om brexit.
”Förslag I” från politiker i bland annat Labour och Konservativa partiet: Parlamentet ska ta över processen från och med onsdag för att ”hitta en väg framåt som kan samla en majoritet”.
”Förslag E” från Labours Jeremy Corbyn: Förlängd förhandlingstid – oklart hur lång – för att hitta ”majoritet om en annan inställning”.
”Förslag J” från politiker från Labour: Regeringen får inte lägga fram sitt nedröstade utträdesavtal ännu en gång.

Om förslag H går igenom blir det inga omröstningar om I och E. Om förslag I går igenom blir det ingen omröstning om förslag E.
17.55
Parlamentet ska alltså ta ställning till ett förslag om att hålla en ny folkomröstning. Det förslaget väntas dock falla, eftersom både regeringen och Labour har sagt att man motsätter sig förslaget. 

Ni kan följa debatten i spelaren här ovan. 
17.56
De som har motsatt sig förslaget om ny folkomröstning menar att det ikväll inte är rätt tidpunkt att ta ställning till det – oavsett vad de tycker om en ny folkomröstning.
18.03
Nu ska man rösta om förslag H. Förslag H handlar alltså om att förhandlingstiden ska förlängas för att hålla en ny folkomröstning om brexit. Det väntas falla.
18.13
Tack för att ni håller oss uppdaterade. Har det spekulerats i vilka chanser de olika förslagen har? Har May eller någon ur hennes regering uttalat sig om hur de tänker agera om något av förslagen det röstas om idag går igenom?
@Joel - Theresa May hoppas fortfarande på att få igenom sitt avtal som skulle innebära den kortare förlängningen. Det mest troliga är att det blir någon typ av förlängning. EU ser dock ut att vilja ha en längre förlängning.
18.16
Förslag H – om att skjuta på brexit tillräckligt för att hålla en ny folkomröstning – faller. 334 röstade mot och 85 för.
18.18
Nu röstar man om förslag I. Förslag I handlar om att parlamentet ska ta över processen från och med onsdag för att ”hitta en väg framåt som kan samla en majoritet”.
18.28
Är det inte EU som till sist bestämmer om de går med på en förlängning eller ej? Brittiska parlamentet avgör väl slutligen inte det?
@Rolle - Så är det. EU väntas säga sitt i slutet av månaden. 

Efter ett tufft nederlag både i går och i förrgår öppnar nu Theresa May för ytterligare en omröstning om samma avtal.

– Om det är värt att ta brexitavtalet till parlamentet för ytterligare en omröstning då gör vi det. Det är ett beslut vi tar utifrån vilka förutsättningar som finns vid tillfället, säger premiärministerns talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

– Som alltid styrs du av det faktum att ditt förslag behöver tillräckligt med röster för att gå igenom, fortsätter talespersonen.

Flera bakslag för May

I tisdags röstade parlamentet med bred majoritet ner Theresa Mays avtal som lades fram för andra gången. Avtalet innehöll vissa förtydliganden, men inga egentliga förändringar.

I går röstade parlamentet för att Storbritannien inte ska kunna lämna EU utan ett avtal, en så kallad hård brexit. Resultatet försvagade Theresa May ytterligare. Och i kväll väntas parlamentet rösta för ett förslag om att förlänga diskussionerna med EU tills åtminstone slutet av juni.

– Omröstningen kommer att vara fri och parlamentsledamöterna kommer att kunna rösta efter sin egen övertygelse, säger talespersonen till Reuters.

Röstar om en andra folkomröstning

Parlamentsledamöterna röstade under kvällen nej till att skjuta upp brexit för att kunna hålla en ny omröstning om utträdet. Förslaget hade lagts fram av en oberoende ledamot, Sarah Wollaston, som nyligen hoppade av från det konservativa partiet.

Både regeringen och det största oppositionspartiet Labour sa i förväg att de tänkte rösta mot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer