Foto: TT

May öppnar för omröstning om samma avtal

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien kommer att be EU om mer tid för brexitförhandlingarna. Det brittiska parlamentet röstade med bred majoritet för regeringens förslag, men det nya datumet – den 30:e juni – blir endast aktuellt om man också lyckas rösta igenom avtalet med EU senast onsdag nästa vecka.

Efter ett tufft nederlag både i går och i förrgår öppnar nu Theresa May för ytterligare en omröstning om samma avtal.

– Om det är värt att ta brexitavtalet till parlamentet för ytterligare en omröstning då gör vi det. Det är ett beslut vi tar utifrån vilka förutsättningar som finns vid tillfället, säger premiärministerns talesperson till nyhetsbyrån Reuters.

– Som alltid styrs du av det faktum att ditt förslag behöver tillräckligt med röster för att gå igenom, fortsätter talespersonen.

Flera bakslag för May

I tisdags röstade parlamentet med bred majoritet ner Theresa Mays avtal som lades fram för andra gången. Avtalet innehöll vissa förtydliganden, men inga egentliga förändringar.

I går röstade parlamentet för att Storbritannien inte ska kunna lämna EU utan ett avtal, en så kallad hård brexit. Resultatet försvagade Theresa May ytterligare. Och i kväll väntas parlamentet rösta för ett förslag om att förlänga diskussionerna med EU tills åtminstone slutet av juni.

– Omröstningen kommer att vara fri och parlamentsledamöterna kommer att kunna rösta efter sin egen övertygelse, säger talespersonen till Reuters.

Röstar om en andra folkomröstning

Parlamentsledamöterna röstade under kvällen nej till att skjuta upp brexit för att kunna hålla en ny omröstning om utträdet. Förslaget hade lagts fram av en oberoende ledamot, Sarah Wollaston, som nyligen hoppade av från det konservativa partiet.

Både regeringen och det största oppositionspartiet Labour sa i förväg att de tänkte rösta mot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.