Rävjakt förbjöds i Storbritannien 2004. Nu vill premiärminister Theresa May vill parlamentet ska få säga sitt i frågan. Foto: TT

May vill återinföra omstridd rävjakt

Publicerad

Om Tories vinner det brittiska nyvalet i juni så ska parlamentet få rösta om att det återigen ska bli tillåtet med rävjakt. Det förvånande beskedet gav premiärminister Theresa May när hon på tisdagen besökte Yorkshire.

– Jag har personligen alltid varit positiv till rävjakt, säger May, enligt The Guardian.

Uttalandet får dock hård kritik från såväl oppositionen i Labour som av djurrättsorganisationer.

Rävjakt är en barbarisk och brutal tradition som inte har någon plats i ett civiliserat samhälle, säger David Bowles vid organisationen RSPCA.

Litet stöd för rävjakt

– Med tanke på att 84 procent av allmänheten och 72 procent av de konservativa väljarna vill att rävjakt ska förbli olaglig, så har det här en bismak av att en liten minoritet med en grym hobby utövar ett olämpligt stort inflytande över människor med makt, säger Eduardo Goncalves, ordförande för djurrättsorganisationen League Against Cruel Sports, enligt Financial Times.

LÄS OCKSÅ: Maskerade aktivister förföljde rävjägare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.