Storbritanniens premiärminister Theresa May talade om landets utträde ur EU i Florens. Foto: TT

May vill ha övergångsperiod efter brexit

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelade idag att hon vill se en tvåårig övergångsperiod efter att landet lämnar EU 2019.

– Storbritannien har aldrig känt sig helt hemma i den Europeiska unionen, sa Theresa May vid ett tal i Florens.

Det var en optimistisk Theresa May som höll tal i Florens under fredagen. Talet handlade mycket om vikten av samarbete och förståelse mellan EU och Storbritannien, även efter att landet lämnar unionen.

– Vi vill vara er starkaste vän och partner, sa May.

Brexit

Ett nytt partnerskap

Hon medgav att förhandlingarna varit bitvis tuffa, men att konkreta framsteg gjorts i flera frågor. May talade om ett nytt partnerskap mellan EU och Storbritannien och om hur man ska nå dit med hjälp av kreativa och innovativa lösningar.  

– Vi har det inom oss att göra fantastiska saker. Vi kan skapa en bättre och ljusare framtid för alla våra folk – och det är det jag vill fokusera på i dag, sa premiärminister.

Vill ha övergångsperiod

Theresa May klargjorde att Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars 2019, även tullunionen och den inre marknaden. Men sa också att det behövs en övergångsperiod på maximalt två år för att ge båda parterna en chans att anpassa sig.

Den fria rörligheten ska fortsätta under denna övergångsperiod, men de som kommer till Storbritannien kommer att registreras. Storbritannien kommer också att fortsätta betala sin del till EU under övergångstiden, lovade May.

Ris och ros från andra politiker

Adam Marshall, ordföranden för Brittiska handelskammaren, prisar premiärministerns konstruktiva ton men säger till the Guardian att övergångsperioden borde vara tre år.

Enligt Labourpolitikern Ben Bradshaw är Mays nya hållning i princip samma som Labours. En som inte var lika nöjd var förre Ukipledaren Nigel Farage, som anser att övergångsperioden kommer hindra Storbritannien från att teckna egna handelsavtal före år 2022.   

LÄS MER: Få brexitkoll – på mindre än 60 sekunder

LÄS MER: Krönika: Oskön stämning i Europas mest omtalade skilsmässa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet