Avgående vd:n Steve Easterbrook under en intervju med tv-bolaget CNBC 2015. Foto: Brendan McDermid /TT-Reuters

McDonalds vd avgår – hade relation med anställd

Uppdaterad
Publicerad

Vd:n för McDonalds Steve Easterbrook lämnar sin post på grund av en otillåten relation med en anställd. Enligt styrelsen har han visat dåligt omdöme.

Easterbrook skriver i ett mejl till personalen att han har haft en kärleksrelation med en anställd i företaget och att det var ett misstag. Företagets policy tillåter inte chefer att ha relationer med anställda.

Styrelsen har redan utsett Chris Kempczinski till ny vd, rapporterar nyhetsbyrån AP. Kempczinski kommer från posten som styrelseordförande för McDonalds USA och tackar i ett uttalande Easterbrook, som han kallar sin mentor.

Började i företaget 1993

Steve Easterbrook började jobba för McDonalds i London 1993 och blev högsta chef för den multinationella snabbmatsjätten 2015.

Han anses ligga bakom flera förändringar under senare år, bland annat automaterna där kunderna beställer sina måltider. Börsvärdet har mer än fördubblats sedan han blev vd, skriver BBC.

McDonalds är inte det enda företaget som förbjuder relationer av detta slag. Vd:n för mjukvarujätten Intel, Brian Krzanich, avgick i fjol efter fem år på grund av en relation med en anställd i företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.