Skådespelaren Rose McGowan var en av de första att anklaga Hollywood mogulen Weinsten för övergrepp på sociala medier i höstas. Foto: Rebecca Cook/TT

McGowan efter Weinstein åtalas: Vi är ett steg närmare rättvisa

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Rose McGowan, som anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt uttrycker starka ord efter att filmproducenten begärdes häktad på fredagen.

” I dag är vi ett steg närmare rättvisa”, skriver Rose McGowan på Instagram.

Efter att en åklagare begärt att Harvey Weinstein ska åtalas överlämnade sig filmmogulen självmant på fredagen till polisstationen i New York. Reaktioner efter dagens gripande kunde inte vänta från flera kvinnor som riktat anklagelser om sexuella övergrepp mot Hollywoodproducenten.

Däribland skådespelaren Rose McGowan, en av de första som gick ut på sociala medier i höstas och berättade att hon våldtagits av Weinsten 20 år tidigare. 

Harvey Weinstein-affären

”Jag, liksom flera andra av Harvey Weinsteins överlevare, hade gett upp hoppet om att vår våldtäktsman skulle hållas ansvarig av lagen. För 20 år sedan svor jag att jag skulle rätta detta fel. I dag är vi ett steg närmare rättvisa. Vi var unga kvinnor som Weinstein förgrep sig på och som sedan terroriserades av hans omfattande nätverk av medskyldiga”, skriver hon på Instagram.

”Kan resa till helvete”

McGowans skådespelarkollega och regissör Asia Argento har också anklagat Weinstein för våldtäkt. Hon sparar inte på kraftuttrycken på sociala medier.

”I dag tar Harvey Weinstein första steget på sin ofrånkomliga resa till helvetet. Vi kvinnor har äntligen hopp om rättvisa”, skriver Argento på Twitter.

Harvey Weinstein nekar till anklagelserna som ställts mot honom och påståenden om utförda sexuella handlingar utan samtycke. Senare på fredagen lämnade han arresten efter betalat en borgenssumma på motsvarande åtta miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Harvey Weinstein-affären

Mer i ämnet