En stor anledning till att smittan nu minskar tros, enligt experter, vara minskat nattliv och alkohol, färre långbord. Foto: Henrik Montgomery/TT

Med miljontals smittade – Italiens smittkurva planar ut

Publicerad

Dödstalen stiger och antalet smittade i landet är nu över en miljon. Men för första gången under höstens covid-våg saktar nu ändå smittspridningen in i Italien. En starkt bidragande orsak anses vara de stängda restaurangerna och barerna kvällstid.

Mitt i alla mörka siffror, med 2918 döda i covid bara den senaste veckan, och i många regioner överfulla sjukhus, kom så i går nyheten att smittkurvan planar ut i Italien.

– Vi hoppas och tror att det är första tecknet på att de åtgärder vi satt in och allas uppoffringar börjar ha effekt, säger premiärminister Giuseppe Conte i ett uttalande.

Antal fall ökar fortfarande

Antalet bekräftat covid-smittade den senaste veckan, från 4 till 11 november, ökade med 25,6%. Veckan före det ökade de däremot med 49,7%, alltså nästan dubbelt så mycket.

– Det är positiva signaler även om vi behöver vänta ett tiotal dagen för att se att trenden håller i sig, säger Walter Ricciardi, docent och rådgivare till hälsominister Roberto Speranza.

Läkare kräver total lockdown

Italien har lockdown i vissa regioner, röda zoner. Andra är orange och gula, beroende på smittoläget. Överallt råder utegångsförbud mellan 22 på kvällen och 05 och även i de gula zonerna måste restauranger och barer stänga klockan 18. Protesterna har varit stora från desperata krögare. Men experterna menar att detta är en stor anledning till att smittan nu minskar, med mindre nattliv och alkohol och färre långbord och framför allt färre ungdomar och unga vuxna som smittas i nattlivet och tar med smittan hem till de äldre i släkten.

– Vi gör allt för att undvika en total lockdown, säger Giuseppe Conte, som får stöd av de nya siffrorna – ett stöd han behöver. Så sent som i förrgår gick det italienska läkarförbundet ut och krävde en ny lockdown i hela landet. Något regeringen in i det sista kommer att motsätta sig av ekonomiska skäl men också på grund av risken för uppror och fler våldsamma protester.

Överväger fältsjukhus

De kommande dagarna kommer fler åtgärder att komma och ett antal regioner riskerar att bli röda zoner. I elva regioner runt om i landet är intensivvårdsavdelningarna överbelastade.

Neapel är en av de städer där läget är kritiskt och regeringen kommer att skicka dit mer militär och överväger fältsjukhus.

– Vi måste alla fortsätta att ta hänsyn och respektera reglerna och hoppas att trenden med vikande smitta håller i sig, säger Walter Ricciardi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.