Foto: TT

Meddelandetjänsten ”Whatsapp” blockeras av Kina

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks meddelandetjänst Whatsapp är nu delvis blockerad av den kinesiska regeringen, uppger Bloomberg. Misstankarna riktas mot den kinesiska regeringen.

Internet är censurerat i Kina, och många sociala nätverk som Facebook, Twitter, Google och Youtube, är blockerade.

LÄS MER: Nalle Puh censureras i Kina

Nu uppger Bloomberg att även Facebooks meddelandetjänst ”Whatsapp” delvis blockeras av den kinesiska regeringen. Flera kinesiska Whatsapp-användare kan inte längre komma åt chattappen och kan varken skicka videor eller foton via appen.

Whatsapp inte bakom blockeringen

Enligt källor till Bloomberg ligger Whatsapp inte bakom nedsläckningen.

LÄS MER: Kina fabriceras miljontals inlägg på sociala medier

Misstankarna riktas mot den kinesiska regeringen, vars kontroll av sociala medier och chattfunktioner, har intensifierats inför en kommande politisk kongress.

LÄS MER: Sverige allt tystare om mänskliga rättigheter i Kina

I Kina finns en motsvarighet till Whatsapp – WeChat – som till skillnad från Whatsapp är en okrypterad och i hög grad censuerad tjänst. En blockering av Whatsapp kan locka fler användare till WeChat, som myndigheterna i Kina uppges ha kontroll över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.