Demonstranter mot oljeledningen i North Dakota vid en lägereld i december. Arkivbild. Foto: David Goldman/AP/TT

Trump godkänner oljeledningar

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump ger grönt ljus för att bygga den kontroversiella oljeledningen Keystone XL och en annan omstridd oljeledning i North Dakota, rapporterar CNN. Standing Rock Siuox-stammen har länge protesterat mot oljeledningen.

På tisdagen skrev Donald Trump under på att ge grönt ljus för den omstridda oljeledningen Keystone XL, skriver CNN.

Ursprungsbefolkningen Standing Rock Sioux-stammen och miljöorganisationer har ivrigt bekämpat bygget i North Dakota med motiveringen att den hotar vattenförsörjningen i ett närliggande reservat. Efter månader av demonstrationer bestämde federala myndigheter att alternativa dragningar ska utredas.

Efter beskedet om att Donald Trump godkänt bygget av Keystone XL säger Standing Rock Sioux-stammens advokat att beslutet har tagits ”hastigt och oansvarigt”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Obama sa nej

Keystone XL, som är tänkt att gå från Kanada till Mexikanska golfen, stoppades av president Barack Obama 2016. Beslutet att stoppa oljeledningen baserades då på att USA har ett ansvar att leda på klimatområdet och att tiden att agera för att mildra uppvärmningen av jorden är nu, menade dåvarande president Obama.

Donald Trump har klargjort att han vill satsa på USA:s gas- och oljeföretag, och SVT Nyheter har tidigare skrivit om att Donald Trump äger aktier i både Energy Transfer Partners och Phillips 66, vilka äger en fjärdedel av ledningen.

Under presidentens kampanj donerade Energy Transfer Partners chef Kelcy Warren stora summor pengar till Donald Trump och andra republikaner. Trump sägs dock ha sålt stora delar av sina aktier i Energy Transfer Partners.

Klarar stora mängder olja

Keystone XL syftar till att binda samman USA:s och Kanadas oljeledningar och har en kapacitet att transportera 800.000 fat olja per dag från bland annat Alberta till raffinaderier i Illinois och så småningom till Mexikanska golfen och Mexiko.

North Dakota Access Pipelines rutt genom fyra delstater. Foto: Sara Sundstedt/Grafik

Oljan som skulle transporteras utvinns ur så kallad oljesand – en teknik som kritiserats hårt både av lokala miljökrafter och av miljörörelsen i stort.

Läs mer: Standing rock-protesterna – detta har hänt

Keystone XL ska föra olja från framställning ur tjärsand i Alberta i Kanada till amerikanska raffinaderier vid Mexikanska golfen. Oljeledningen är tänkt att transportera 830 000 tunnor olja per dag.

En av de saker som gör Keystone XL kontroversiell är att framställning av olja från tjärsand är en av de mest miljöovänliga metoderna som finns. Men ledningen anses också vara av nationellt säkerhetsintresse eftersom oljan kommer från det allierade Kanada och den gör att USA:s beroende av olja från Mellanöstern och Venezuela minskar med uppåt 40 procent.

Oljeledningen i North Dakota beräknas kosta 3,8 miljarder dollar att bygga (motsvarande nära 34 miljarder kronor). Den ska föra olja från North Dakota via två andra delstater till Ilinois. Oljeledningen är kontroversiell, bland annat på grund av invändningar från ursprungsbefolkningen och miljörörelsen. Men också denna ledning är av nationellt säkerhetsintresse eftersom den anses kunna höja USA:s energisäkerhet.

Källa: AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer