Facebooks blockad toppade australiska tidningars förstasidor under fredagen. Foto: AP Photo/Rick Rycroft

Australiska mediers webbtrafik dök vid blockad

Uppdaterad
Publicerad

Trafiken till australiska nyhetswebbar minskade kraftigt då Facebooks i torsdags blockerat deras innehåll på plattformen, visar uppgifter från analysföretaget Chartbeat.

Facebook-stoppet kom efter att ett lagförslag, som innebär att it-jättarna Facebook och Google tvingas betala för innehåll från lokala medier, godkändes av representanthuset i onsdags.

De australiska nyhetssajterna har haft omkring 20 procent färre besökare per dag, både räknat i internationella och inhemska besökare, sedan stoppet.

Samtidigt skedde en förflyttning så att Googles trafik till nyhetswebbarna ökade, men inte tillräckligt för att väga upp tappet från Facebook.

En studie från University of Canberra 2020 visade att 21 procent av australierna använder sociala medier som sin primära nyhetskälla.

Varnade för andra länder

Australiens premiärminister Scott Morrison uppmanade under fredagen Facebook att stoppa blockaden och fortsätta förhandlingarna med mediebolagen.

Morrison varnade även Facebook för att andra länder kommer följa Australiens exempel för att få techjättarna att betala för innehåll från mediebolagen. Kanada signalerade under torsdagen att landet tittar på en sådan lagstiftning.

– Vi utreder vilken modell som lämpar sig bäst, säger ansvarig minister Steven Guilbeault, som tillägger att han förra veckan diskuterade frågan med sina franska, australiska, tyska och finska motsvarigheter.

Stoppar inte lagförslag

Australiens premiärminister säger sig vara beslutsam om att driva igenom lagförslaget. Han drog en liknelse till Facebooks funktion för vänskapsförfrågningar.

– “It’s not OK to unfriend Australia because Australia is very friendly”, sade Morrison och tillade att det nu är dags att Facebook skickar en ny vänskapsförfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.