Foto: Karim SAHIB / AFP

Mejlmiss hos brittiska försvaret – afghanska tolkar i livsfara

Publicerad

E-post till personer som arbetat för brittiska styrkor och nu vill flytta till Storbritannien avslöjade av misstag samtliga mejladresser för alla mottagare.  

– Det här misstaget kan kosta tolkar livet, säger en tolk som mottagit mejlet till BBC.

Storbritanniens försvarsministerium har bett om ursäkt och tillsatt en utredning med anledning av händelsen som avslöjade mejladresser till afghanska tolkar som samarbetat med brittiska styrkor. 

– Det här misstaget kan kosta tolkar livet, särskilt de som är kvar i Afghanistan, säger en tolk som mottagit mejlet till BBC. 

Talibanernas maktövertagande

Mejlet, som skickades ut av försvarsministeriet, riktades till drygt 250 personer som söker omplacering till Storbritannien, varav flertalet tolkar. Samtliga mejladresser kopierades av misstag och blev synliga för alla som fick mejlet. Även annan information, som vissa tolkars namn och profilbilder, spreds. 

Jagas av talibanerna

Många afghaner som har arbetat med västerländska styrkor gömmer sig från talibanerna som har tagit över Afghanistan. Gruppen anser att tolkarna är förrädare och har samlat information om individer som nu används för att söka upp och hota dem. 

– Vissa tolkar märkte inte misstaget och svarade på mejlet. De beskrev sin situation vilket är väldigt farligt, säger en tolk som mottagit mejlet till BBC.

Flera tolkar kvar i Kabul

Försvaret uppger att man har kontaktat de som påverkats av händelsen och nu erbjuder hjälp med att hantera den potentiella risken, skriver The Guardian.

I samband med talibanernas maktövertagande i Afghanistan evakuerades ungefär 17 000 personer från huvudstaden Kabul av brittiska styrkor, enligt The Guardian. Flera av de afghaner som samarbetat med styrkorna lämnades dock kvar i kaoset på flygplatsen. Mejlet syftade till att hjälpa de som är fast i Afghanistan, såväl som personer som flytt till grannländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet